UDMR vrea exclusivitate pe moarte: Ministerul Apărării să creeze o nouă parcelă pentru români la Valea Uzului, solicită deputatul Attila Korodi

1 480

Tensiunile de la cimitirul din Valea Uzului s-ar rezolva doar dacă eroii români înmormântați acolo ar fi strămutați într-o parcelă românească, a afirmat la Digi FM liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. Aceasta după ce, inițial, UDMR negase existența românilor înmormântați în Cimitirul Internațional al Eroilor.
Attila Korodi susține că cele 52 de cruci standard și troița românească, amplasate de Primăria Dărmănești în cimitirul din Valea Uzului, sunt ilegal construite și „nu pot rămâne așa acolo”, dar că, în măsura în care Ministerul Apărării va dovedi numărul românilor îngropați la Valea Uzului, va trebui creată o parcelă anume pentru aceștia.
„Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi. (…) aceste cruci de beton (amplasate de Primăria Dărmănești n.r.) sunt puse acolo ilegal – spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal – toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească”, a declarat Attila Korodi, la Digi FM. Ministerul Apărării Naționale precizase anterior că la Valea Uzului se află înhumați circa 900 de soldați aparținând altor 5 naționalități în afară de austro-ungari, în număr de 350.
Aceste declarații vin după ce autoritățile române de etnie maghiară din regiune au sistat accesul în Cimitirul Internațional Valea Uzului vreme de 30 de zile, încercând prin convocarea unui lanț uman maghiar să împiedice pătrunderea românilor în necropolă pentru săvârșirea unei ceremonii de Ziua Eroilor, joi, 6 iunie.
„Aceste tensiuni apar când instituțiile statului nu își asumă responsabilitățile. Când Ministerul Apărării nu își asumă responsabilitatea de a asigura comisia națională, Oficiul Național responsabili pentru cultul eroilor. Când nu activează, conform legislației, comisii mixte cu celelalte state. Când Ministerul de Interne lasă la atitudinea prefecturilor să utilizeze cu întârziere documente oficiale care spun și descriu ilegalităție pe care autoritățile locale de la Valea Uzului le fac. Pentru ziua de ieri este o responsabilitate și a ministrului de Interne, pentru că avea toate informațiile că situația va escalada. Acolo se știa că vor veni ultrași de la echipe de fotbal, oameni cu alt scop decât comemorarea eroilor. Totuși, efectivele de jandarmi au fost prea puține. Pe teren, în cimitir, în momentele în care trebuia să se țină în condiții normale evenimentele de acolo, nu au putut să facă. Câțiva jandarmi, care au fost pe teren, au făcut ce trebuia, dar au fost prea puțini.(…) Huliganii s-au luptat constant cu cei 10-20-30 de jandarmi. Jandarmii au primit pumni și picioare. Noi am primit scuipături, noroi și pietre în față. Au fost vandalizate poarta și o parte a cimitirului. Dacă Jandarmeria spune că nu au fost atrocități, Jandarmeria minte. Imaginile sunt elocvente”, a mai spus Attila Korodi în cadrul interviului acordat postului de radio Digi FM
sursa  Active News
1 Comment
  1. IO...gereules says

    Parca niciodata in Romania nu s-a aciuit la conducera ei,la pacalirea ei,la daramarea ei,atata mizerie umana,daca se poate numii umana.udmr-ul are pact pe viata cu aranjeorii statului roman.Un stat care se vrea fara istorie,fara patrioti,fara invatamant,fara educatie,fara discernamant,in care troneze impostura,minciuna si crima oficializata la negru.,pe sest,sa nu stie nimeni,asa cum se cade unor criminali in serie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php