Fake News cu “Fake News”

0 591

Fake News cu Fake News si manipularea cu “manipularea”

POVESTEA Fake News

În fiecare an electoral suntem bombardaţi cu mai multe tipuri de dezinformări, dar cea mai perversă rămâne dezinformarea cu „dezinformarea”. Este ca în povestea în care hoţul, tipa „hoţul”. Noua propagandă stă în etichetarea adevărului ca „Fake News” şi în prezentarea minciunii ca fiind „adevăr”.

Cea mai mare punere în practică a noilor metode de manipulare s-a întâmplat cu ocazia referendumului pentru căsătoria bărbat-femeie. Atunci adevărul a fost ocultat iar faptul că referendumul fusese demarat cu 3 ani în urmă de patrioţi şi reprezentanţi ai cultelor din România a fost trecut sub tăcere. În paralel s-au lansat numeroase minciuni iar referendumul a fost prezentat fie ca fiind a lui Dragnea fie fiind opera lui Putin sau a unor „duşmani externi” neprecizaţi.

Vezi aici mai multe: Toate minciunile despre Referendum

De câţiva ani toate sursele de informare alternative sunt prezentate ca fiind „Fake News” iar celor mai prosti li se spune de la obraz „pe acest site să nu intraţi”. O “listă neagră” a fost creată cu ceva timp în urmă şi de atunci este re-distribuita periodic. De curând unul din cele mai populare bloguri neafiliate din România, Cetin, a preluat prăfuita lisă cu situri care „nu trebuie vizitate”.

 Ce este Fake News?

Există două tipuri de Fake News, primul tip este situl de tip Clickbait, un titlu şi o poză înşelătoare care doresc să te momească să intri pe site, iar acolo sa vizionezi reclame, cu viagra si leacuri miraculoase pentru orice boală … etc. Tipul doi de site este un site obscur care răspândeşte informaţii care urmăresc a schimba percepţia pe anumite subiecte cheie. Acest ultim tip de site, funcţionează după o serie de reguli cunoscute, cunoscute chiar de cei care aruncă „anatemele” de Fake News, in stanga si in dreapta. Trebuie să existe o motivaţie, trebuie să există un sprijin financiar şi trebuie să fie folosite programe speciale de spam, boţi, trolli. Siturile trebuie să fie anonime, să nu îşi prezinte sursele şi să aibă un număr de accesări nefiresc pentru tipul de sit din care face parte.

fake news 1 - Fake News cu "Fake News"
triunghiul stirilor false

Să analizăm lista (re)publicată anul acesta de cetin:

vremuritulburi.com
nedreptate.net
expunere.com
descrieri.ro
cunoastelumea.ro
activenews.ro
aflasitu.ro
infoAlert.ro
cyd.ro
efemeride.ro
nationalisti.ro
nasul.ro
nuv.ro
social-media-romania.eu
searchnewsglobal.wordpress.com
lovendal.ro
ziaristionline.ro
yno.ro
caplimpede.ro
secretele.com
napocanews.ro
stirinefiltrate.ro
dzr.org.ro
stiri-extreme.ro
ro.blastingnews.com
onlinereport.ro
obiectiv.info
dailynewsro.com
soim.ro
gandeste.org
recentnews.ro
eufrosin.wordpress.com
criterii.ro
reporteronline.net
lupuldacicblogg.wordpress.com
incorect.org
stireazilei.com
flux24.ro
deretinut.net
ziaruldegarda.ro
presalibera.net
teinformam.ro
perfectmedia.tv
stiriblana.pw
impactpress.ro
us24.ro
sokant.ro
comunitatea.stampenet.com
stirea.ru
oliviasteer.ro
comisarul.ro
luju.ro
exclusivenews.ro
infopuls.ro
invectiva.ro
explozivnews24.ro
alternativenews.ro
exclusiv24.ro
rol.ro
grupul.ro
stiripesurse.ro
romaniatv.net
antena3.ro
curentul.info
justitiarul.ro
stiri.rol.ro
dcnews.ro
rdo.ro
bzi.ro

Mai multe observații despre Fake News si “Fake News”:

Prima chestie care sare în ochi este că vedem situri total opuse, precum comisarul.ro şi activenews.ro apoi găsim chiar şi un blog personal oliviasteer.ro. Ca regulă, în legătură cu Fake News-ul, este că ce se scrie pe un blog personal nu are cum să fie „news”, asta ar trebui să fie o chestie înţeleasă de absolut toată lumea.

O mare parte dintre situri nu mai există: dzr.org.ro, nuv.ro, stiriblana.pw; altele şi-au schimbat total profilul: teinformam.ro (pare un site de publicitate), şoim.ro (sit de vânzare calculatoare). Un aspect chiar amuzant al acestei liste este că saitul magazinului “Soim” este prezentat de experții anonimi ca Fake News.

Avem inclusiv siturile unor jurnalişti cunoscuţi nasul.ro (Radu Moraru), ziaristionline.ro (Victor Roncea); presa locală: infopuls.ro (Vâlcea) sau situri online naţionaliste, precum: napocanews.ro, naţionalişti.ro.

În lista „neagră” găsim şi ziare cunoscute precum curentul.info, romaniatv.net, dcnews.ro.

 Ca o concluzie:

 Nici unul dintre aceste situri nu s-ar încadra la ceea ce se înţelege în mod curent prin „Fake News”. Dar dacă dorim să mergem pentru înţelesul extins al conceptului de „Fake News”, nu ar trebui, oare să avem în infama listă şi câteva situri precum: stirileprotv.ro, adevărul.ro, realitatea.net, digi24.ro ? O parte dintre aceste situri au distribuit faimoasa ştire a unui „cal într-un balcon din Cluj” (în realitate din Italia) sau a unui „călător în timp” (în realitate de pe un canal de YouTube de parodie).

ScreenShot 20190922070744 - Fake News cu "Fake News"

Vezi mai mute aici: Stiri false marca ProTV si Adevarul despre “călătorul în timp”

Situri precum Nasul sau Ziaristonline par a fi catalogată ca Fake News doar din răutate, deoarece cei care au făcut aceste liste nu sunt de acord cu politica acestor publicaţii. Ziarişti Online a devenit în ultimii ani un site de spiritualitate în care se vorbeşte despre mărturisitorii din închisorii sau despre comemorări şi conferinţe ce o fi „fake” în asta? Radu Moraru este un jurnalist care abordează subiecte politice aşa cum consideră de cuviinţă , a avea o opinie nu înseamnă „fake news” cel puţin nu încă.

Observăm că prin aruncarea anatemei de „Fake News” se pun bazele unei viitoare cenzuri, in care de exemplu nu ai voie să îl critici pe Bârnă, Caramitru & USR, că vezi Doamne ei reprezintă „alternativa” la „Ciuma Roşie”.

sursa: Războiul Informaţional

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php