Marius Oprea, pe urmele lui Valeriu Gafencu.

1 507

Imagini pentru marius oprea valeriu gafencu

Marius Oprea, pe urmele lui Valeriu Gafencu. Istoricul spune că identificarea celor îngropați la Târgu Ocna a fost oprită timp de 8 ani de presiunile făcute de Vladimir Tismăneanu cu girul lui Traian Băsescu

Marius Oprea, pe urmele lui Valeriu Gafencu. Istoricul spune că identificarea celor îngropați la Târgu Ocna a fost oprită timp de 8 ani de presiunile făcute de Vladimir Tismăneanu cu girul lui Traian Băsescu

Din cei 73 de deținuți politici, decedați în penitenciarul de la Tîrgu Ocna în perioada comunismului, au fost descoperite, în ultimii 8 ani, cadavrele a 18 dintre ei, însă identificarea acestora a fost oprită în urma unor presiuni politice „făcute de Vladimir Tismăneanu, cu girul lui Traian Băsescu” , spune istoricul Marius Oprea într-un material publicat de Mediafax.

Conform acestuia, la penitenciarul spital de la Tîrgu Ocna au fost efectuate, în ultimii 8 ani, patru campanii de cercetări  arheologice, în urma cărora au fost descoperite osemintele a 18 dintre cei 73 de deținuți politici care au fost îngropați în morminte comune.
Însă, explică istoricul Marius Oprea, osemintele descoperite în primele două campanii, din anii 2011 și 2013, au stat „sub cheie, în taină, într-o cămăruță a clopotniței Bisericii cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, de pe strada Crizantemelor din Tîrgu Ocna”.
„Abia de anul trecut, când am mai găsit trei, adăugați la cei zece (și încă cinci acum), am reușit, cu sprijinul Direcției Parchetelor Militare, a domnului general George Cosneanu și a procurorilor de caz Toma Octavian și Gheorghe Stanciu, să introducem toți deținuții morți de aici în ”circuitul” firesc, prin preluarea lor pentru expertize medico-legale și prelevarea de ADN. De ce s-a întîmplat atât de târziu? Mai întâi, pentru că în anul 2011, când am făcut primele cercetări, eu înființasem ”Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului” ca ONG, după ce, la presiunile lui Vladimir Tismăneanu, făcute cu girul lui Traian Băsescu, nu numai că am fost înlocuit de la conducerea Instiutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar din activitatea acestuia a fost scoasă orice asemenea ”investigare a crimelor”, urmată de posibilitatea sesizării penale a lor”, spune Marius Oprea.
Astfel, subliniază Marius Oprea, „investigațiile de la Tîrgu Ocna au rămas pur „arheologice”, deși era vorba de o „arheologie a crimei””.
În ceea ce privește identificarea lui Valeriu Gafencu, fost deținut politic, numit de Nicolae Steinhardt  ”Sfîntul închisorilor”, Marius Oprea povestește despre un vis avut de sora acestuia, căreia Gafencu i-a transmis în vis: ”Valentina dragă, căutați-mă, că mă veți găsi!”
„Dacă s-a aflat într-una dintre acestea (fapt care va putea fi stabilit cu certitudine numai de efectuarea probelor ADN), ”Sfîntul închisorilor” a privit cu înțelegere și iertare tot circul ”retragerii” titlului lumesc care i-a fost acordat, apoi recâștigarea în instanță a calității lui de „cetățean de onoare” al orașului Tîrgu Ocna, de acolo, de pe strada strada Crizantemelor, de sub dangătul clopotului care cheamă lumea la rugăciune”, menționează istoricul Marius Oprea.
Zilele trecute, IICMER a finalizat o nouă serie de săpături arheologice la Târgu Ocna, unde a descoperit două gropi comune.
1 Comment
  1. IO...gerules says

    Cineva aimi tae comentariile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php