Deputatul Constantin Codreanu: Autoritățile de la București vor restaura cimitirul românesc din Basarabia, de la Mana, Orhei și mormintele a patru eroi români căzuți în Baimaclia, Căușeni

0 359

Cimitirul românesc din satul Mana, raionul Orhei va fi restaurat de autoritățile de la București. Informația a fost făcută publică de președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României, Constantin Codreanu.
Astfel, Ministerul Apărării Naționale de la București a elaborat și un proiect de restaurare a Cimitirului. În acest scop, vor fi alocați peste jumătate de milion de lei. În prezent, această necropolă de război adăpostește mormintele în care își dorm somnul de veci 16 eroi români.
Ministerul Apărării Naționale de la București arată, într-un răspuns la întrebarea formulată de către deputatul Constantin Codreanu privind starea cimitirelor românești din Republica Moldova și a mormintelor eroilor români, că a fost fundamentat proiectul de restaurare a Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei.
„Instituția noastră își propune derularea, anul acesta, a etapelor prevăzute în legislația națională incidentă domeniului în ceea ce privește restaurarea mormintelor eroilor români înhumați în cimitirul civil ortodox din satul Baimaclia. Cu prilejul primei misiuni ce va fi organizată în Republica Moldova, în vederea realizării proiectului Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei, specialiștii instituției vor întreprinde toate demersurile necesare fundamentării acestui proiect, respectiv: recunoașterea în teren în vederea stabilirii categoriilor de lucrări necesare și a costurilor implicate, precum și relaționarea cu autoritățile locale abilitate în vederea stabilirii avizelor necesare”, se arată în răspunsul Ministrului Apărării remis deputatului Constantin Codreanu.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție subordonată Ministerului Apărării Naționale a României, va continua activitatea de reconstrucție a cimitirelor militare românești de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova.
„În afară de marea onoare pe care o avem în a-i cinsti pe înaintașii care au slujit neamul românesc prin sacrificiul suprem, avem obligația să protejăm mormintele și operele comemorative de război ale eroilor români din întreaga lume. În calitate de român originar din Republica Moldova voi veghea cu atenție asupra reabilitării mormintelor și cimitirelor românești de pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Eroii nu mor niciodată!”, a transmis deputatul Constantin Codreanu, potrivit unui comunicat al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României. „În afară de marea onoare pe care o avem în a-i cinsti pe înaintașii care au slujit neamul românesc prin sacrificiul suprem, avem obligația să protejăm mormintele și operele comemorative de război ale eroilor români din întreaga lume. În calitate de român originar din Republica Moldova voi veghea cu atenție asupra reabilitării mormintelor și cimitirelor românești de pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Eroii nu mor niciodată!”, a transmis deputatul Constantin Codreanu, potrivit unui comunicat al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php