23 IUNIE 2019, la ŢIGĂNEŞTI (Ilfov). Pomenirea întemeietorilor Mişcării Legionare. Cei cinci de la Văcărești.

5 1.319

Pelerinajul tradiţional la mormintele lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu (doi din cei 5 „văcăreșteni”) din cimitirul satului Ţigăneşti (Ciolpani, jud. Ilfov), va avea loc în ziua de duminică 23 iunie 2019, ora 11,30 (imediat după Sf Liturghie), şi va consta într-o ceremonie religioasă.

Reînnoim îndemnul evitării situaţiei penibile a organizării mai multor parastase în acelaşi loc, de către organizaţii diferite și facem un nou apel la organizarea în comun a slujbei de pomenire. Sunt lucruri care nu pot face obiectul nici unor dispute sau împărţiri…

ISTORIC

VIDEO. Comemorarea de la Țigănești în 1995, emisiune de știri a PROTV.

După căderea comunismului în România, a devenit o tradiţie ca în fiecare an, de 24 iunie, foştii deţinuţi politici să se adune în cimitirul satului Ţigăneşti (com. Ciolpani, Ilfov), la mormântul lui Radu Mironovici, fost deţinut politic, unul dintre cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927. 

Pe lângă semnificaţia religioasă ancestrală (străvechea sărbătoare a Sânzienelor) şi creştină (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul), ziua de 24 iunie are o semnificaţie istorică legată de întemeierea în 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu şi a altor 4 camarazi ai săi – Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă, cunoscuţi drept „cei cinci de la Văcăreşti” sau „văcăreştenii”. Titulatura amintea de recluziunea celor cinci la închisoarea Văcăreşti în perioada 1923-25.

La momentul instaurării dictaturii comuniste în România, se mai aflau în viață 3 din cei 5 văcăreșteni, și anume Radu Mironovici (aflat în țară), Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață (aflați în exil din 1941). Corneliu Zelea Codreanu și Ion Moța erau decedați din 1938 și respectiv 1937. Corneliu Georgescu avea să-și găsească tragicul sfârșit în condițiile tulburi ale sfârșitului războiului, în Austria, în timp ce Ilie Gârneață va supraviețui până târziu, în 1971, în Germania.

Radu Mironovici, singurul rămas captiv în România comunistă, a avut și el o soartă tragică. Condamnat în 1948, după uriașul val de arestări inițiat de organele represive comuniste împotriva membrilor Mișcării Legionare, el avea să execute o grea detenție politică până la amnistia generală din 1964, când la presiunile Occidentului și sub amenințarea sanțiunii eliminării din ONU, România comunistă a fost nevoită să elibereze toți deținuții politici. Pentru Radu Mironovici însă această eliberare nu a adus schimbări majore în regimul de viață, el rămânând unul dintre cei mai supravegheați ceățeni de către organele Securității. În acest context, lui și soției sale Elena, li s-a impus un domiciliu forțat în cadrul căminului de bătrâni din satul Țigănești, comuna Ciolpani, din nordul județului Ilfov, loc unde avea să îndure mizeria și umilințele suportate de persoanele de vârsta a treia în toate azilele României comuniste. În toată această perioadă, Radu Mironovici va frecventa asiduu bătrâna bisericuță mică din cimitirul satului Țigănești, unde se va îndeletnici cu munca de întreținere a curățeniei lăcașului și cimitirului. Localnicii bătrâni și-l amintesc ca pe un bătrân blajin, foarte credincios, care își trăia în liniște și demnitate suferința și ostracizarea. S-a stins în

Din acest motiv, după 1990, foştii deţinuţi politici proveniţi din rândul Mişcării Legionare au instituit acest obicei, de a se aduna în fiecare zi de 24 iunie la mormântul „văcăreşteanului” Radu Mironovici (Ilie Gârneaţă şi Corneliu Georgescu erau înmormântaţi în exil, iar mormintele lui Corneliu Codreanu şi Ion Moţa sunt încă necunoscute). În anii 1990, au fost aduse la Ţigăneşti şi osemintele lui Corneliu Georgescu de la Mittersil (Austria), unde acesta decedase în 1945. 

În primii ani, pelerinajul a fost organizat chiar sub egida AFDPR, iar ulterior a Fundaţiei Buna Vestire, înfiinţată de foștii deținuți politici legionari.

Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici (primii trei din stânga), în septembrie 1940, la comemorarea lui Corneliu Codreanu.

După anul 2000, această adunare anuală a început să se organizeze în sâmbăta cea mai apropiată de 24 iunie, pentru a da posibilitatea participării şi urmaşilor deţinuţilor politici, care în timpul săptămânii nu puteau participa.

Astfel, pelerinajul anual de 24 iunie de la Ţigăneşti reprezintă o tradiţie a comunităţii luptătorilor anticomuniştide după 1990. Au fost voci care au criticat această tradiţie, invocând circulara lui Corneliu Codreanu din 1937, prin care acesta spunea că ziua Legiunii nu trebuie sărbătorită (în contrast cu celelalte partide). Însă tradiţia pelerinajului anual de la Ţigăneşti nu reprezintă o formă de aniversare, ci un mod de a marca, în acea zi, memoria celor care au înfiinţat această mişcare şi a sutelor de mii de legionari ucişi în timpul persecuţiilor celor trei dictaturi ale secolului trecut.

5 Comments
 1. iulian says

  Flori de crin: 13 ianuarie 1937, 29 noiembrie 1938, 6 mai 1945, 28 mai 1971, 29 iulie 1979. Se vor intoarce.

 2. calin eugen says

  La mormantul lor,pomeniti-ma si pe mine,Eugen pacatosul,in rugaciuni ptr.sanatate. la mormantul legionarilor eroi!…

 3. Ionut Moraru says

  Parasts nu inseamna aniversare ci pomenire. Codreanu nu a spus nu faceti parastase de ziua Legiunii si nu va pomeniti mortii.

 4. Alexandru Mihail says

  Relule, la spurcaciunile si uraciunile care ne ameninta neamul si copiii, cred ca ar fi trebuit si FGM sa fie prezenta la Marsul Pentru Normalitate alaturi de toate asociatiile care au sustinut si referendumul pentru familie. Apoi puteam merge astazi cu totii la mormintele Intemeietorilor Legiunii. In afara de FGM si NeamUnit la marsul de sambata au participat cele mai importante asociatii nationalist-crestine: Ogoranu, Fratia Ortodoxa, Noua Dreapta, Gogu Puiu samd…

 5. Mircea Vasile says

  Din pacate, vad ca nu se spune nimic de cel de-al 6-lea Vacarestean, Tudose Popescu, nascut in satui meu,
  Marcesti, judetul Dambovita. Intrucat in istoriografia romaneasca nu numai ca se stie f. putin despre acest Vacarestea, dar se fac si multe greseli si confuzii, motiv pentru care am scris o carte dedicata lui Tudose Popescu, care spedr sa-mi apara anul viitor.
  Pentru a fi in ton cu articolul dv. precizez ca Tudose Popescu a murit la Bucuresti si a fost inmormantat la Marcesti, judetul Dambovita, in noiembrie 1931. Avea 33 de ani.
  Multumesc !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php