Vicepreşedintele SUA critică Germania pentru cheltuielile militare şi Nord Stream 2

0 418

Vicepreşedintele american Mike Pence a transformat cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării alianţei militare NATO într-un atac la adresa Germaniei, criticând cea mai mare economie a Europei pentru refuzul acesteia de a-şi mări sumele destinate apărării la pragul de 2% din PIB şi pentru perseverenţa de a construi un gazoduct ruso-european pe sub mare.

Pence a criticat şi alţi membri ai NATO pentru eşecul de a atinge pragul de 2% asupra căruia aliaţii au căzut de acord în 2014. Adresându-se ambasadorilor, miniştrilor de externe şi susţinătorilor din statele membre ale alianţei, vicepreşedintele american a afirmat că Berlinul trebuie să facă mai mult pentru a-şi mări sumele destinate apărării la 1,5% din PIB până în 2014.

El a adăugat că statele membre au promis ca, împreună, să aloce 100 miliarde de dolari până la sfârşitul anului următor şi să ajungă la pragul de 2% din PIB până în 2024.

“Totuşi, rămân în urmă prea mulţi membri şi, după cum cunoaştem, Germania este lidera lor”, a adăugat el, susţinând că Berlinul “a beneficiat timp de generaţii de protecţia pe care SUA a oferit-o Europei”.

De asemenea, el a precizat că un raport anual prezentat Parlamentului german cu privire la situaţia forţelor armate ale Germaniei a dezvăluit “deficienţe evidente în starea de pregătire a armatei germane”.

Totuşi, bugetul militar al Germaniei nu a fost singurul punct al criticilor lui Pence, el reînnoind criticile preşedintelui american Donald Trump cu privire la faptul că Berlinul construieşte gazoductul Nord Stream 2 împreună cu Rusia şi a susţinut că, în cazul în care germanii vor continua cu acest plan, economia statului UE “ar putea deveni captivă Rusiei”.

“Este pur şi simplu inacceptabil ca cea mai mare economie a Europei să continue să ignore ameninţarea agresiunii ruseşti şi să îşi neglijeze propria apărare şi apărarea noastră comună”, a susţinut Pence.

Înaintea summitului din Washington din 4 aprilie, care celebrează cea de-a 70-a aniversare a alianţei, Trump a criticat la rândul său Germania pentru bugetul destinat apărării. Discutând cu secretarul general al NATO, liderul american a declarat marţi că “Germania nu îşi plăteşte cota în mod corect”.

https://youtu.be/T-Xd4R4rGa0

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php