Referendumul pentru Căsătorie: RoExit sau pro-UE?

1 426

Noua tema anti-referendum este RoExit: referendumul este, brusc, fără să fi existat măcar tema, pricină de panică morală, văzut ca un pas spre ieșirea din UE.

Printre elementele care alimentează această panică se numără și ceea ce pare a fi un fake news reprobabil: inventarea unei afirmații atribuite lui Marian Munteanu. Acesta ar fi declarat, într-o emisiune de la Antena 3, că referendumul ar fi o declarație de independență „față de UE”.

În primul rând, Marian Munteanu era acolo în nume propriu. El nu se reprezintă decât pe sine și, eventual, organizația pe care o conduce.

În al doilea rând, Munteanu nu a zis că referendumul ar fi o declarație de independență FAȚĂ DE UE. Aceste din urmă cuvinte îi sunt atribuite în mod fals de către un lider politic. Vedeți, în fapt, ce a zis în studio – aici, de la min 1:21:30. Mă întreb, de ce au nevoie de minciuni adversarii Referendumului? De ce încă o minciună aruncată într-o dezbatere pe care o vor cu orice chip dinamitată?

Dar, dincolo de fake news-uri și hoax-uri menite propagării unei panici care să îndepărteze oamenii de Referendum, să cercetăm mai rațional subiectul de fond. Este acest act împotriva UE? Am toate argumentele nu doar că NU e împotriva, ci și că poate întări loialitatea românilor față de UE:

1. Referendumul are loc tocmai pentru că în cadrul UE dreptul familiei ține de competența statelor membre. Este un act de suveranitate și de independență, dar asta în exact acele domenii care sunt rezervate suveranității și independenței statelor naționale.

2. Românii au aflat, cu ocazia acestei dezbateri, că UE nu e o structură tiranică ce le impune valori și instituții cu care nu sunt de acord. Ci este o structură în cadrul căreia își pot afirma pe domenii-cheie identitatea. Culmea este tocmai propaganda anti-referendarilor produce un efect invers: ei vor ca oamenii să creadă că UE este pentru căsătorii homosexuale și că a face altfel e împotriva UE. Abia asta ar alimenta euroscepticismul.

3. Nici Coaliția pentru Familie, nici BOR și celelalte culte nu au emis nici cel mai mic mesaj împotriva UE. Singurii care au inventat o temă anti-UE legată de Referendum sunt oponenții acestuia. Care, încă odată, joacă urât și inechitabil.

Așadar, a-ți afirma identitatea, a-ți negocia interesele, a decide în domenii-cheie în mod suveran, toate aceste lucruri întăresc loialitatea față de structura în cadrul căreia te poți afirma astfel. Strategia exit devine o variantă doar când percepi că ești deprivat de identitate, de decizie și de autonomie.

de Cătălin Sturza Facebook

1 Comment
  1. Ionut Moraru says

    LGBT incearca sa inoculeze ideea ca noi suntem imperfecti si ei sunt normali. Si mai ales progresisti. In creierul lor plin de E-uri, daca te comporti ca un primitiv de acum 2000 si ceva de ani, ca in Sodoma si Gomora sau ca in perioada de la inceputul lui 1900 in plina revolutie sexuala bolsevica din URSS, atunci esti progresist.
    LGBT este un acronim al unor insiruiri de anomalii primitive contrafirii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php