Naţionaliştii ucraineni au blocat discursul unui reprezentant al românilor persecutaţi din Ucraina

0 393

Desfășurarea Forumului Minorităților Naționale din Ucraina a fost împiedicată de naționaliștii ucraineni, care au intrat în data de 21 noiembrie 2017 în sala de conferințe a hotelului Hilton Kyiv din capitala Ucrainei, anunțând că o asemenea acțiune este ilegală – notează PolUkr, citat de Radio Cernăuți.

Oameni necunoscuți au împiedicat desfășurarea conferinței, menționând că forumul este o provocare, o acțiune ilegală. Organizatorii forumului au anunțat că au primit informații despre intenția unor forțe naționaliste de a bloca desfășurarea forumului. Comitetul organizator susține că a solicitat sprijinul poliției și a serviciilor speciale pentru a securiza desfășurarea forumului, însă fără nici un rezultat.

Partidul de dreapta „Svoboda” a pichetat în data de 20 noiembrie 2017 clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru a interzice desfășurarea forumului. Potrivit naționaliștilor ucraineni, acest forum este organizat de foștii colaboratori ai regimului Ianukovici, întruniți în Partidul „Rozumna Sila” (Forța Deșteaptă), care este condusă de un fost apropiat al liderilor partidului condus în trecut de Ianukovici, refugiat în Rusia.

Pe de altă parte, organizatorii forumului au negat informațiile despre acest eveniment ca despre un proiect politic finanțat de Rusia, subliniind că în Ucraina, mai ales în contextul intrării în vigoare a noii Legi a Educației, s-au acumulat o sumedenie de probleme, care trebuie rezolvate, dar mai întâi discutate. La forum urma să fie discutate și efectele Legii Educației asupra minorității românești din Ucraina. Oaspeții din Polonia, Bulgaria, experții prezenți au criticat modul brutal de blocare a forumului, constatând că fiecare are dreptul la opinie, indiferent de apartenența etnică, națională, confesională și politică, titrează bucpress.eu.

Organizatorul „mesei rotunde”, Oleg Havici, a fost arestat de poliție la cererea activiștilor civici din Cernăuți. Până la începerea ședinței, activiștii unor ONG-uri, care au declarat că au fost la Euromaidan, dar și au participat la luptele din Donbas, au încercat să-l rețină cu forța pe Oleg Havici, cunoscut analist politic, acuzându-l de separatism, colaborare cu politicienii ruși și destrămarea Ucrainei. „Incidentul” a avut loc în curtea hotelului „Bucovina”, în prezența participanților la ”masa rotundă”, autorităților locale, reprezentanților OSCE, jurnaliștilor și invitaților străini. În ambele cazuri, presa a acuzat modul brutal de împiedicare a evenimentelor, indiferent de părerile care urmau să fie expuse la forumuri.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php