Scade dramatic populația României. Ce e de făcut?

2 924

Continuă dramatic scăderea populației României, iar politicienii și guvernanții nu fac nimic să oprească fenomenul îngrijorător care poate duce în o sută de ani la dispariția fizică a poporului român. Populația României dispare cu „viteza” de 248 de persoane pe zi.

Imagine similară

Cifra mai mult decât alarmantă reiese din datele publicate de Institutul National de Statistică și este valabilă pentru primele cinci luni ale anului. Menținerea acestui ritm va duce în peste doar 219 să nu mai existe locuitori români în România. De la an la an rata fertilității scade. În primele 5 luni ale anului, România a pierdut 37.500 de persoane – echivalentul unui oraș cât Mangalia. Populaţia României a scăzut cu 122.000 de persoane în ultimul an, ajungând la 19,63 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2017, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Din totalul celor 122.000 de locuitori pierduţi anul trecut, 56% (adică 68.100 de persoane) au „dispărut“ din statistici din cauze naturale (spor natural negativ, ceea ce înseamnă că numărul deceselor a fost mai mare decât cel al naşterilor), în timp ce un procent de 44% (adică aproape 54.000 de persoane) au emigrat, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publicate de Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică. „Acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului este singura măsură generoasă la nivelul resurselor statului care a fost dată vreodată în România în contextul accesului neîngrădit la contracepţie şi la întreruperea sarcinii. Fără această măsură, natalitatea scădea foarte mult. Cu toate acestea, această măsură nu este suficientă pentru susţinerea natalităţii“, a explicat Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici“ al Academiei Române. Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului au fost introduse în România în anul 2003, iar această măsură a condus la o „stabilizare“ a numărului de nou-născuţi în jurul a 200.000 pe an. Dar nu e suficient. Trebuie noi măsuri de creștere a natalității.

În ţările avansate din U.E. funcţionează alte forme clare de susţinere a familiei. Istoricul clujean Ion Bolovan, specialist în demografie, enumeră câteva în publicația Adevărul: reducerea impozitului pe venit al părintelui în funcţie de numărul de copii; o serie de facilităţi în petrecerea concediului în familie cu subvenţii totale sau parţiale de la stat, tot în funcţie tot de venitul părinţilor; vouchere/tichete pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, rechizite şi tot ce are nevoie copilul. „Este vizibil că există în multe locuri şi printr-o subtilă manipulare şi, evident, o distorsionare a sensului firesc al acestor ajutoare pe care statul le-ar acorda. Iar cuantumul nu este chiar unul uriaş, dar politicienii, cei locali mai cu seamă, au ştiut să spună că acest ajutor familial – alocaţiile – sunt din graţia lor şi prin bunăvoinţa lor pentru a fi votaţi“, subliniază specialistul. Istoricul Bolovan aduce și o idee proprie: flexibilizarea programului părintelui ca să poată duce şi lua copilul de la creşă, grădiniţă sau şcoală. Întoarcerea „stranierilor“ – o soluţie Specialistul consideră într-un interviu pentru Adevărul că ar fi bine să nu se lase sarcina creşterii copiilor pe seama bunicilor. Soluţia – ca şi în cazul joburilor din sistemele militarizate – ar putea fi subvenţionarea de către Ministerul Muncii a unor bone temporare, care să îndeplinească condiţiile necesare. Şi astfel se creează şi noi locuri de muncă. Aplicarea unor măsuri demografice ar putea aduce acasă o parte din cei 3 milioane de români din diaspora, plecaţi să-şi facă un rost: „Întorcându-se, ar putea să constituie acel rezervor de unde să mai dăm o gură de oxigen creşterii populaţiei“, afirmă specialistul.

Consider că pentru creșterea demografică a României care este legată direct cu creșterea economică trebuie luate măsuri complexe printr-un pachet de legi unitar votat în Parlament. În Rusia la al treilea copil mama sau tata au dreptul să stea acasă și să primească o pensie dacă vor. Să se reducă drastic impozitele pe salariu și proprietăți pentru familiile cu mulți copii. În România un întreținător a unei familii cu trei copii este în general concediat de angajator pentru că se consideră că nu face față rigorilor serviciului. Ar trebui o lege ca angajatorii să asigure un program felxibil pentru familiile cu mai mulți copii. O altă propunere ar fi ca un angajat căruia i se naște al treilea copil să primească automat un ajutor financiar suplimentar de creștere salarială pentru întreținerea familiei. Toate aceste măsuri pentru creșterea demografică pot salva națiunea și economia în România, altfel scăderea natalității și implicit a forței de muncă duce la scăderea consumului și la subdezvoltare. Demografia e legată ombilical de creșterea economică. Un pachet de legi unitar pentru creșterea natalității și sprijinirea reîntoarcerii românilor din Diaspora e absolut necesar să fie votat în Parlament.

 

de Ionuț Țene NapocaNews

2 Comments
  1. Tactica says

    de asta vor beneficia tot bogatii si tiganii are oricum fac multi copii care mai sunt si extrem de cretini si rai deci oricum e un dezastru. Solutia este o politica economica, care sa permita constituirea unei clase de mijloc solide si ample gen 99.9% din populatie cu perspective de mentinere in aceasta situatie pentru un intreg mileniu urmator astfel incat sa avem continuitate in dezvoltare. Si daca ai (99.9%)/2 din populatie cu cate de 2 copii parca altfel vorbim.

  2. Alexandru Mihail says

    Nu este suficient. Conform statisticilor romanii si europenii in general trebuie sa aiba minim 3 copii de familie pentru a putea redresa situatia actuala care este in favoarea actualelor minoritati care daca situatia natalitatii romanilor si europenilor nu se va redresa in cativa zeci de ani vor deveni majoritati. In Londra deja populatia de origine europeana este in minoritate si au primar musulman, la fel se pare si in anumite orase din Germania, in Olanda Rotterdam de asemenea primar musulman; daca romanii nu vor face copii va fi din ce in ce mai rau si la noi…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php