Zilele Rezistenţei. Ogoranu şi camarazii săi, comemoraţi la Sâmbăta de Sus.

1 1.621

A fost încă o dată prima duminică de după Sfântul Ilie… Şi în acest an, în primul sfârşit de săptămână de după 20 iulie, urmaşii luptătorilor în Rezistenţa anticomunistă şi numeroşi admiratori ai acestor modele umane de înaltă ţinută morală, s-au adunat la Mănăstirea Bâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Sub poalele Munţilor Făgăraşului s-a desfăşurat a 8-a ediţie a Zilelor Rezistenţei, amplă serie de manifestări memoriale, prin care Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu îşi

propune să menţină vie amintirea celor care, la cumpăna secolului trecut, au îndrăznit să se opună, cu arma în mână, împotriva ocupaţiei sovietice şi regimului criminal instaurat de aceasta.

Activitățile au debutat vineri 21 iulie, cu o drumeție la chilia Părintelui Arsenie Boca de pe Valea Sâmbetei, ascensiune montană cu caracter iniţiatic, pe parcursul căreia tineri participanţi cimentează camaraderia şi trăiesc experienţa mistică a comuniunii cu cel supranumit Sfântul Ardealului.

Ziua de sâmbătă 22 iulie a debutat cu simpozionul dedicat mărturisitorilor și apărătorilor ortodoxiei in timpul dictaturii comuniste. Presedintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, dl Coriolan Baciu, a adresat un salut participanților și a prezentat un scurt  raport de activitate al Fundației în ultimele 12 luni. Prezent la prezidiu, dlui Petre Petre, veteranul luptei de Rezistență armată din Munții Buzăului și fost deținut politic, i s-a urat „la mulţi ani” cu ocazia implinirii, de curând, pe 6 iulie, a venerabilei varste de 96 de ani. Printre cei care au susținut interesante comunicări s-au numprat invitaţi de prestigiu precum prof. Univ. Tiberiu Costăchescu și prof. univ. Corvin Lupu, ambii de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, și istoricul Marc Antoniu de la Muzeul din Deva.

A fost lansat volumul „Antologia cantecelor nationaliste”, rod al muncii tenace, de ani de zile, a neobositului cercetator al istoriei Miscarii Legionare, Sorin Olariu. Acesta a alcătuit o amplă culegere  de cantece legionare, începând cu cele interbelice și terminând cu cele din închisorile comuniste și din Rezistenta. Un moment care a entuziasmat întreaga asistență a fost acela al demersului Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, de a adresa Guvernului și primului ministru o sesizare în legătură cu numeroasele acțiuni prin care conducerea Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania – Elie Wiesel încalcă însăși legea în baza căreia funcționează, comițând infracțiuni şi generând în societatea românească o permanentă stare de tensiune şi instabilitate. Petiția este un demers premergător denunțului penal prin care autorităţile de resort vor fi sesizate în acest sens.

Sesiunea de după amiază a fost și anul acesta dedicată mărturiilor celor ce s-au opus comunismului și urmașilor acestora. Au vorbit: d-na dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru și fost deținut politic, care a evocat suferințele sale și ale tatălui său, părintele Boris Răduleanu, dar și momente emoționante petrecute în infernul temnițelor comuniste; dl Dumitru Apostol, nepot al avocatului Dumitru Apostol, șeful grupului de rezistență armată anticomunistă de pe Valea Topologului, care a evocat epopeea rezistenței din munții Argeșului și sfârșitul tragic al unchiului său; dl dr Corneliu Zeană, fiul luptătorului anticomunist Dumitru Zeană, mort la Aiud, şi văr al regretatului Ionel Zeană, Preşedintele Asociației Urmașilor Persecutaților de regimul comunist; dl Petre Petre, ultimul supraviețuitor al grupului de Rezistență armată din Munții Buzăului.

Duminică a avut loc slujba de pomenire a luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Munții Făgăraşului și a tuturor celor ce i-au susținut. Un mare număr de oameni, între care numeroși urmași ai celor comemorati, precum și numeroși tineri purtând costume naționale sau tricouri cu efigia lui Ion Gavrilă Ogoranu, au simțit emoția intrării în comuniune cu amintirea celor care, în urmă cu peste şase decenii, au reprezentat coloana vertebrală a naţiunii române

Dl Coriolan Baciu si-a exprimat satisfacția pentru faptul că Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an memoriei luptătorilor anticomuniști, rememorând lupta şi suferinţa acelor tineri minunaţi şi reamintind îndatorirea pe care o avem, de a pomeni veşnic amintirea lor.

Dl dr. Corneliu Zeană, preşedintele Asociaţiei Urmaşilor celor Persecutaţi de regimul comunist, a exprimat recunoștința și pioșenia pe care urmașii o aduc neîncetat luptătorilor pentru neam și Hristos.

Dl Florin Dobrescu a reamintit că pe locurile unde astăzi se desfăşoară cele mai ample operaţiuni militare NATO din Europa, în Ţara Făgăraşului, în urmă cu şase decenii luptau pentru aceeaşi cauză Ion Gavrilă Ogoranu şi grupul său de partizani anticomunişti, iar între 1951-1953, tot aici, avioane americane paraşutau neînfricaţi precum Ion Golea, Samoilă şi căpitanul Sabin Mare. Florin Dobrescu a condamnat agresiunea împotriva memoriei acestor oameni venită din partea urmaşilor celor veniţi pe tancurile sovietice şi cocoţaţi astăzi la tribuna unor institute guvernamentale.

S-a dat citire mesajului transmis cu ocazia Zilelor Rezistenței de la Sâmbăta de Sus, de camarazii din Partidul Naționalist Francez.

Iar apelul morţilor din rezistenţa armată făgărăşeană, cărora li s-a răspuns prezent după strigarea fiecărui nume, a adus lacrimi în ochii tuturor.

Întreaga ceremonie s-a încheiat cu intonarea Imnului luptătorilor căzuţi.

1 Comment
  1. DAN BOGHIU says

    Va felicit pentru actiunile patriotice pe care le rememorati. cu Golea am fost pe frontul de pe Oder si mi-a ramas in memorie,a cazut in lupta ,nu pe Oder ci in tara in munti.I-am aprins o lumanare ….Anii s,au spulberat insa memoria eroilotr ramane de neuitat ,in inimile adevaratilor petrioti romani.Se vede ce lipsa de respect pe care o au veneticii si veninul pe care-l improsca intr,o presa care au ajuns din nou sa fie de ei controlata.Cum riposteza adevaratii jurnalisti romani???Speram ca vremurile se vor renitoarce si alti eroi se vor naste….DAN BOGHIU

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php