Frica face diferența. Dodon va pierde procesul cu Băsescu

2 420
Dodon, sluga Moscovei, a pierdut din start. Plin de ură și resentimente, el a semnat, cu mâna tremurândă, un decret prin care îi retrage lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova. Kremlinopatul invocă stângaci drept temei articolul 23, alineatul (1) litera a) din Legea cetățeniei RM, care spune: (1) Cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Preşedintelui Republicii Moldova persoanei care: a) a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent”.
Imagini pentru Dodon, sluga Moscovei
Este evident că Traian Băsescu: a) nu a dobândit cetățenia RM în mod fraudulos (adică prin înșelăciune sau rea-credință); b) nu a dobândit-o prin informații false; c) nu a dobândit-o prin ascunderea vreunui fapt pertinent.
Faptul că unele avize consultative, formulate cu titlu de recomandare, ar fi fost negative în procedura de acordare a cetățeniei nu este de luat în seamnă, întrucât președintele, în baza atribuțiilor sale directe și exclusive, poate decide să acorde cetățenia RM și în cazul existenței unor avize negative, după cum poate decide să nu acorde cetățenia în cazul existenței unor avize pozitive. Pe scurt, președintele poate emite soluții pozitive sau negative indiferent de caracterul avizelor consultative primite de la diverși factori administrativi.
Vom reține că Dodon nu a anulat Decretul președintelui Nicolae Timofti de acordare a cetățeniei RM lui Traian Băsescu. Când cetățenia nu este dobândită prin naștere, ci acordată prin decret prezidențial, anularea decretului de acordare a cetățeniei este obligatorie.
Dodon nu luptă acum doar cu Traian Băsescu, ci și cu fostul președinte Nicolae Timofti. La acordarea cetățeniei, Nicolae Timofti a acționat suveran, pe când Dodon acționează acum discreționar.
Nu ne-am mira ca mâine-poimâine Dodonul discreționar și kremlinopat să înceapă a ne retrage cetățenia Republicii Moldova miilor și sutelor de mii de români basarabeni care nu-i împărtășim punctele de vedere strâmbe și sucite.
Când e vorba de drepturi și libertăți una e să dai și cu totul alta e să iei.
Anterior, Dodon și o mână de socialiști putinofili (Vladimir Țurcan, Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea) au sesizat Curtea Constituțională a RM privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016 privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu.
La 12 octombrie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis să respingă sesizarea cu pricina, calificând-o inadmisibilă pe fond. Totodată, Curtea Constituțională a precizat că, potrivit legii,Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”, mijloc legal la care kremlinopații nu au recurs.
Astfel, însuși decretul de astăzi al lui Dodon este, în următoarele 6 luni, atacabil în contencios administrativ la Curtea Supremă de Justiție și anulabil. Traian Băsescu va putea crea un precedent interesant și valoros, când un simplu cetățean îl învinge pe președintele în exercițiu. Dodon se teme de Băsescu, pe când Băsescu nu se teme de Dodon. Frica face diferența.
2 Comments
  1. Ionut Moraru says

    Traian Basescu nu merita nici macar cetatenia romana. Este un antiroman dovedit. mai indicat ar fi sa ceara cetatenie in Mongolia de unde vine. Restul e propaganda „antiputinista”.

  2. iulian says

    Mi-am notat un cuvant nou: „kremlinopat”. :o) Totusi, cred ca si „washingtonopatiile” ar trebui relevate cu o sarguinta egala.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php