Nationaliștii galezi își intensifică demersurile pentru independență

0 410

UK se va destrăma? Partidul nationalist din Tara Galilor (Plaid Cymru) isi va intensifica demersurile pentru independenta ca raspuns la decizia de saptamana trecuta a alegatorilor britanici de a parasi Uniunea Europeana, a anuntat luni presedintele formatiunii, Leanne Wood, transmite Reuters. Lidera Plaid Cymru a afirmat ca rezultatul consultarii populare din 23 iunie privind apartenenta Marii Britanii la UE ”a schimbat totul” pentru partidul sau.

”In orice eventualitate, cu Scotia votand pentru a ramane (in UE), Marea Britanie va inceta sa existe in viitorul apropiat. Si Irlanda Nord va lua in calcul viitorul ei”, a sustinut Wood, care a subliniat ca ”Tara Galilor nu isi poate permite sa devina partea uitata a entitatii ‘Anglia-si-Tara-Galilor’ ”. Declaratia Plaid Cymru, partid care nu guverneaza Tara Galilor, survine in contextul anuntului autoritatilor scotiene conform caruia ar putea fi organizat un nou referendum privind independenta Scotiei, pentru ca aceasta sa poata ramane in interiorul UE dupa Brexit. De asemenea, in Irlanda de Nord unii politicieni republicani au cerut unirea cu Republica Irlanda.

Plaid Cymru va organiza in curand o conferinta speciala pentru a analiza pozitia sa post-Brexit. Sprijinul pentru independenta ramane mai redus in Tara Galilor decat in Scotia, iar parlamentul regional de la Cardiff este dominat de Partidul Laburist. La referendumul de joia trecuta, majoritatea galezilor au votat pentru iesirea Marii Britanii din UE.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php