Atac sinucigaş pe aeroportul din Istanbul. Zeci de morţi şi peste 200 de răniţi

0 299

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi peste 230 au fost rănite în mai multe atacuri sinucigaşe cu bombă la aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul. Premierul turc a declarat că grupul jihadist Statul Islamic s-ar afla în spatele atacurilor.

Mulţime de călători în faţa aeroportului Ataturk din Istambul, după atacurile teroriste din 29 iunie 2016.

Mulţime de călători în faţa aeroportului Ataturk din Istanbul, după atacurile teroriste din 29 iunie 2016. (Defne Karadeniz/Getty Images)

Mass media şi oficialii din Turcia au declarat că aproximativ 3 atacatori au detonat marţi explozibilii ataşaţi de corpurile lor în apropierea punctului de securitate check-in al aeroportului Ataturk din Istanbul.

Premierul turc Binali Yildirim a precizat că cel puţin 40 de persoane au murit şi aproximativ 239 au fost rănite în acest incident, adăugând că dovezile ar indica grupul jihadist Statul Islamic ca autor al atacului. El a adăugat că suspecţii au sosit la aeroport cu un taxi.

Poliţia a deschis focul împotriva suspecţilor în faţa unui punct de control la terminalul pentru sosiri, dar atacatorii au detonat apoi explozibilii avuţi asupra lor, conform mass mediei turce.

Postul de televiziune NTV l-a citat pe ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozday afirmând că unul dintre atacatori a deschis focul cu o puşcă Kalaşnikov.

Un oficial turc citat de Reuters a susţinut că poliţia a tras focuri de armă pentru a încerca să neutralizeze suspecţii.

Înregistrările video postate pe reţelele sociale au arătat pasageri panicaţi în mijlocul schimburilor de focuri. Căile de acces din zona aeroportului au fost complet închise traficului obişnuit.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut, într-o declaraţie, că atacul urmăreşte să submineze Turcia şi a făcut apel la o luptă comună pe plan internaţional împotriva terorismului.

“Dacă statele, precum şi întreaga umanitate, eşuează să îşi unească forţele şi să poarte o luptă comună împotriva organizaţiilor teroriste, atunci toate temerile noastre vor deveni realitate una câte una”, a precizat Erdogan.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi-a manifestat şocul în ceea ce priveşte tragedia din Istanbul, adăugând că “suntem alături de Turcia”.

La câteva ore după atac, US Federal Aviation Administration a suspendat toate zborurile americane către Istanbul şi zborurile pe ruta Istanbul – SUA.

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php