Sondaj, înainte de referendumul din Marea Britanie: Tot mai mulți cetățeni vor să iasă din UE. Lira sterlină, în picaj

0 376

Cu numai câteva zile înainte de referendumul care părea să decurgă în favoarea lui Cameron, un sondaj YouGov plasează tabăra pro-ieșirii din UE în frunte, scrie Bloomberg.

Sondaj, înainte de referendumul din Marea Britanie: Tot mai mulți cetățeni vor să iasă din UE. Lira sterlină, în picaj

Conform celui mai recent sondaj YouGov, tabăra pro-ieșirii din UE ar avea 45% din voturi, față de 41%, cât ar cumula britanicii favorabili rămânerii în Uniunea Europeană.

Pe 23 iunie, britanicii se pregătesc să voteze dacă ies sau nu din Uniunea Europeană. Întrebarea majoră este dacă sondajele care arată un avans al celor care doresc să părăsească spațiul comunitar sunt doar simptome dinaintea unei victorii clare a premierului Cameron sau semne că norocul ”i s-a terminat”. Mulți britanici pun la îndoială credibilitatea sondajelor, având în vedere că în ultimele alegeri generale sondajele nu au reușit să prezică o victorie a Partidului Conservator al lui David Cameron.

Luni, lira a scăzut cu 0,63% în raport cu dolarul. Lira s-a depreciat în raport cu toate cele 10 valute principale, la numai câteva ore după ce s-au publicat rezultatele sondajelor.

Așteptările ca lira să ajungă la un minim față de dolar luna viitoare au ajuns la maximul ultimilor șapte ani.

Banca Angliei a anunțat că îngrijorările legate de referendum afectează puternic creșterea economică a Marii Britanii, în timp ce organizațiile financiare globale precum OECD sau FMI avertizează despre o prăbușire a regatului dacă acesta votează pentru ieșirea din UE.

„Un vot pentru ieșirea din UE ar duce la o serie de incertitudini. Ar putea fi cu atât mai grav pentru UE încât ieșirea din spațiul comunitar ar putea atrage același răspuns din partea mai multor membri”, a spus Selah Trinh, de la Royal Bank of Canada.

sursa: ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php