Coreea de Nord ameninţă că va ataca nuclear SUA şi Coreea de Sud

0 385

Coreea de Nord a ameninţat că va lansa un atac nuclear împotriva SUA şi Coreei de Sud după ce acestea au demarat exerciţii militare de mare amploare. Phenianul a condamnat exerciţiile militare anuale, susţinând că sunt “provocatoare”.

Phenianul a declarat că va da o “lovitură nucleară preventivă de justiţie” împotriva Coreei de Sud şi SUA, într-o declaraţie publicată luni de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat şi care l-a citat pe dictatorul Kim Jong-un.

“Atacul nuclear … va demonstra celor înclinaţi spre agresiune şi război determinarea armatei [nord-coreene]”, se susţine în declaraţie.

“Dacă apăsăm butoanele pentru a anihila duşmanii chiar în acest moment, toate bazele care lansează provocări vor fi reduse la o mare de flăcări şi cenuşă într-o clipă”, a mai susţinut declaraţia nord-coreeană.

Exerciţii militare masive

Ameninţarea lui Kim a fost făcută cu doar câteva ore înainte ca SUA şi Coreea de Sud să lanseze luni exerciţii militare comune. Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a declarat că sunt cele mai mari exerciţii militare desfăşurate până acum.

Peste 300.000 de soldaţi sud-coreeni şi 17.000 de soldaţi americani vor participa la exerciţiile “Foal Eagle” şi “Key Resolve”, care vor pregăti soldaţii împotrivă unei potenţiale lovituri desfăşurate de Coreea de Nord. Exerciţiile vor dura până la sfârşitul lunii aprilie.

Coreea de Nord a condamnat exerciţiile militare anuale ca fiind “repetiţii ofensive pentru o invazie”. Coreea de Sud şi SUA au susţinut că exerciţiile au doar o natură defensivă, arată Deutsche Welle.

Mai mult, Coreea de Nord a susţinut că aceste exerciţii urmăresc să îi submineze “suveranitatea”.

Exerciţiile militare au fost extinse după ce Nordul a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear în 6 ianuarie şi a lansat o rachetă de rază lungă în luna februarie. Testarea rachetei a fost văzută de comunitatea internaţională ca un test camuflat al unei rachete balistice.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni dure ca răspuns la recentele mişcări militare ale Phenianului. Măsurile includ o interdicţie asupra vânzărilor de armament către Nord, interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor anumitor persoane, precum şi inspectarea containerelor cu mărfuri care ies sau pătrund în Coreea de Nord.

Phenianul a respins sancţiunile şi, ca răspuns, a lansat şase rachete de rază scurtă în mare săptămâna trecută. În acelaşi timp, Kim Jong-un a ordonat ca arsenalul nuclear al ţării să fie în stare de alertă.

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php