Patriarhul Ierusalimului a proclamat sfinţenia Cuviosului Ioan Iacob de la Neamț

0 367

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a condus duminică, 31 ianuarie 2016, festivităţile de proclamare a canonizării Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu mai mulţi ierarhi printre care s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuarea Sfintei Liturghii s-a dat citire Tomosului de proclamare.

12630782_10205339348032536_938043784_o_w747_h800_q100

Evenimentul a avut  loc în Țara Sfântă la Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe de la Hozeva în prezența a 11 arhierei din mai multe țări ortodoxe.

Din partea Patriarhiei Române a participat o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preasfinţia Sa a spus că a fost un eveniment de maximă importanţă făcând referire la mulţimea de credincioşi şi clerici prezenţi.

„Un eveniment de o covârşitoare importanţă a avut loc astăzi la Mănăstirea Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva. Alături de oameni sfinţi şi oameni drepţi care s-au nevoit în acele locuri se adaugă primul sfânt român recunoscut de Patriarhia Ierusalimului. La o distanţă de 24 de ani de când Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul sfinţilor şi Patriarhia Ierusalimului recunoaşte această canonizare. Poate că niciodată nu au fost atât de mulţi credincioşi şi atât de mulţi români reuniţi la aceeaşi Sfântă Liturghie ca în pustiul Hozeva. Peste 1.000 de credincioşi, zeci de preoţi, zeci de călugări şi călugăriţe şi 11 arhierei l-au cinstit pe cel care, aşa după cum spunea Patriarhul Ierusalimului, s-a nevoit în priveghere, în post şi în rugăciune”.

Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.

Cuviosul Ioan Iacob de la Neamţ este unul dintre sfinţii români contemporani. El s-a nevoit timp de 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva. Biserica noastră l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire în 5 august (vezi viaţa sfântului aici).

Vedeţi o înregistrare din timpul Sfintei Liturghii pe contul  de Facebook al Patriarhiei.

sursa: Basilica.ro

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php