„Un om fără Biserică, fără neam și fără familie, este un om orb”

0 357

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, care a căzut în acest an pe 24 ianuarie – ziua Unirii Mici, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, locaş de cult unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

mitropolitul_teofan-manastirea_sfintii_trei_ierarhi-iasi-foto_tudorel_rusu_2_

Foto: Tudorel Rusu

Ierarhul a fost înconjurat de preoţii slujitori ai mănăstirii, alături de părintele stareţ – arhim. Nichifor Horia, iar la slujbă au participat credincioşi din întreg municipiul.  În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Teofan  a subliniat actualitatea rugăciunii „Dă-mi, Doamne, să văd“, pe care orbul i-a adresat-o Mântuitorului Hristos în Evanghelia zilei:

„Spun Sfinţii Părinţi că cel mai bine este ca omul să-şi vadă propriile păcate, căci nimic nu este mai curat în faţa lui Dumnezeu decât omul care îşi vede şi îşi recunoaşte propriile neputinţe. În al doilea rând, ar trebuie să vedem prezenţa lui Dumnezeu în creaţia Sa. Omul este chemat să vadă în tot ceea ce este în jurul său prezenţa lui Dumnezeu. În al treilea rând, a trebui să avem în minte rugăciunea «Doamne, dă-mi să văd chipul Tău din fratele de lângă mine». În al patrulea rând, să vedem Biserica din care facem parte, să vedem neamul în care ne-am născut şi îndeosebi familia căreia aparţinem. Un om fără Biserică, fără neam şi fără familie îndrăznim a spune că este un om orb“.

Credincioşii prezenţi la slujba arhierească au avut prilejul la final să se închine la racla în care se află o părticică din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, donată de Patriarhul Macarie al Antiohiei Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi.

sursa: Doxologia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php