Povestea tragică a lui Gogu Puiu, luptătorul anticomunist din Dobrogea

2 430

Povestea+tragic%C4%83+a+lui+Gogu+Puiu%2C+lupt%C4%83torul+anticomunist+din+Dobrogea_567457SURSA: Romania libera

În iulie 1949, forțele Securității înconjurau o casă din Cobadin. Înăuntru se aflau un bărbat și o femeie, proaspăt căsătoriți. Doamna era însărcinată. Numele bărbatului: Gogu Puiu. Era liderul mișcării anticomuniste din Dobrogea. Securitatea ajunsese la el pentru că făcuse o greșeală: stătea de trei nopți în același loc. Regula era să stai una, cel mult două. Oamenii securității au tras la comandă. Gogu Puiu, singur cu soția, s-a apărat. A ripostat, trăgând din mai multe locuri, pentru a părea că este apărat de mai mulți camarazi. Și-a dat însă seama că acolo îi va fi sfârșitul. Și-a sărutat soția și a ieșit afară. Purta întotdeauna cu el o grenadă. A tras inelul și s-a aruncat pe burtă, cu grenada între el și pământ.

S-a jertfit, nu s-a sinucis

Fiica lui, Zoe Rădulescu, își amintește și acum, cu emoție, de acest episod. ”Nu s-a sinucis, s-a jertfit. Nimeni nu știe care este măsura suportabilității torturii, și atunci mii de oameni ar fi populat închisorile. Tata nu a vrut să facă acest lucru”, a spus ea. Acești mii de oameni, 15.000, conform Zoei Rădulescu, erau luptătorii anticomuniști care refuzau să trăiască sub noul regim. Aici, în Constanța și Tulcea, își spuneau ”Haiducii Dobrogei”. Erau în mare parte aromâni, veniți din nordul Greciei în România, pentru o viață mai bună. Oameni obișnuiți cu libertatea, dar și luptători și dornici de prosperitate. Comunismul le zădărnicea aceste idealuri, iar pentru apărarea lor au luptat până la moarte, cu armele în mână.

Tragedia a continuat

A doua zi, soția lui Gogu Puiu a fost arestată, pentru ”omisiune de denunț”. A fost dusă la sediul Securității din Constanța. A fost dusă în fața a ceea ce i s-a spus că este cadavrul soțului – un trup carbonizat din care nu a putut recunoaște nimic. Zoe Rădulescu spune că nici până acum nu se știe cu siguranță dacă acela a fost sau nu trupul tatălui ei. Ce este bizar, mărturisește ea, este că de fiecare dată când omorau un luptător anticomunist, un legionar (căci toți membrii mișcării au fost legionari), apăreau poze cu el. În acest caz, comuniștii au publicat numai fotografia casei în care a fost omorât. Cert este că securitatea l-a mai căutat câțiva ani. În 1954, Procuratura trimitea o adresă către Miliția Mihail Kogălniceanu în care i se cerea ”să caute și să aducă pe banditul Gogu Puiu”.

Toată familia în închisoare

Fiica lui Gogu Puiu s-a născut în închisorile securității, cel mai multe la Mislea, pe Valea Prahovei, unde a ”locuit” timp de 1 an și 4 luni. Este scoasă și de la porția de mâncare. O deținută eliberată o ia din închisoare și o duce la Fetești, unde aceasta mai avea șapte copii. A fost la un pas de moarte din cauza bolii. A fost botezată de o măicuță de rit catolic, iar nașă i-a fost Aspasia Oțel, eleva lui Lucian Blaga, ”o doamnă care ar trebui purtată ca pe un dar frumos pe care ni l-a lăsat Dumnezeu”, spune ea.

Povestea urmașilor lui Gogu Puiu este tristă: toți membri ajung să facă închisoare. Au avut de suferit și camarazii săi. Mulți dintre ei au fost condamnați la moarte. Printre ei, Iancu Ghiuvea, Hapa Stere, Neculai Haşoti şi Iancu Beca, condamnați la moarte de Tribunalului Militar Constanţa. Alții, cum ar fi Cuşa Iancu, a fost împușcat mortal. ”Fii lui Fudulea au fost nevoit să-și facă o casă la marginea localității Mihail Kogălniceanu. Cel care l-a ajutat să care piatra a făcut 25 de ani de închisoare pentru ajutor legionar”, a afirmat Zoe Rădulescu.

”Nu s-a sinucis, s-a jertfit. Nimeni nu știe care este măsura suportabilității torturii”. Zoe Rădulescu

Comemorat în Constanța și Cobadin

Gogu Puiu a fost comemorat sâmbătă, în Constanța și Cobadin. Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” a organizar simpozionul memorial: „Gogu Puiu și Rezistența anticomunistă din Dobrogea. Repere istorice”. Familia și simpatizanții au depus o coroană de flori la monumentul închinat rezistenței militare anticomuniste din Dobrogea. ”Dacă Gogu Puiu ar fi trăit, ar fi împlinit acum 98 de ani! Nu am făcut o comemorare, pentru că nouă ne-a fost răpit acest drept de a putea să aducem un omagiu morților noștri în fața unei cruci și a unui mormânt. Acum, ne-am hotărât să facem acest eveniment în memoria lui Gogu Puiu. Este nevoie să vorbim de istoria recentă, care ne este confiscată, să vorbim despre eroii acestui neam și Gogu Puiu a fost unul dintre aceștia, alături de toți eroii din rezistența armată anticomunistă din toată țara”, a spus Zoe Rădulescu. La simpozion au mai participat IPS Teodosie, Dan Puric, mai mulți oameni politici.

Ex foto: Gogu Puiu a fost comemorat și în Cobadin, localitatea unde a fost ucis (foto: Facebook/Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu”)

2 Comments
  1. calin eugen says

    Mandri de haiducii Dobrogei.Te iubim cu totii,draga Puiule!

  2. leon says

    Cazuti in lupta, sangele de romani si de aromâni in Dobrogea a curs si s-a amestecat in tarana. Domnul sa-i odihneasca !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php