Partidul de extremă stânga separatist CUP a anunțat că va cere ruperea Cataloniei fără negocieri de restul Spaniei

0 296

Partidul de extremă stânga separatist CUP, de al cărui sprijin este nevoie pentru formarea unui guvern secesionist în Catalonia, a anunțat joi că va cere ruperea fără negocieri de restul Spaniei, transmite AFP.

descărcare7

“Unilateralismul este necesar”, a declarat în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la Barcelona, unul din deputații săi regionali, Albert Botran. “Trebuie o ruptură democratică cu legalitatea spaniolă”, a adăugat el.

Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a obținut zece locuri la alegerile regionale de la 27 septembrie, care sunt necesare altei liste separatiste, Junts pel Si (Împreună pentru Da), dispunând de 62 de locuri (din totalul de 135), pentru a forma un guvern stabil.

Cele două formațiuni consideră că alegerile au avut un caracter plebiscitar. În opinia lor, oferindu-le majoritatea, catalanii le-au validat proiectul, vizând separarea Cataloniei de restul Spaniei în mai puțin de doi ani, chiar și fără o majoritate de voturi, cu 48% din sufragii.

Cu toate acestea, ele au încă unele diferențe de depășit, în contextul în care CUP refuză din principiu un guvern condus de actualul șef al executivului regional, conservatorul Artur Mas, al patrulea pe lista Junta pel Si, și căruia îi reproșează politica de austeritate.

Joi, liderii acestora nu au abordat acest subiect, preferând să se concentreze asupra unor măsuri urgente pe care le așteaptă de la viitorul guvern: suspendarea expulzărilor din locuințe, interzicerea întreruperii apei, curentului electric și gazelor familiilor aflate în dificultate și ruptura clară cu legalitatea “spaniolă”.

Concret, potrivit CUP, viitorul executiv catalan nu mai trebuie să respecte deciziile tribunalului constituțional, unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori și care, în 2010, a abolit statutul de largă autonomie de care se bucura Catalonia din 2006.

De asemenea, acest tribunal a interzis organizarea unei consultări, chiar și simbolică, asupra independenței. Separatistul Artur Mas a încălcat însă decizia și a organizat un așa-zis referendum la 9 noiembrie 2014.

CUP și lista căreia îi aparține Artur Mas doresc să ajungă la un acord înainte de 9 noiembrie, data primei sesiuni în cursul căreia deputații trebuie să aleagă noul șef al executivului regional.

barcelona-300x180

Sursa: Jurnalul Românesc

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php