Rusia şi Nato “se pregătesc activ pentru război”

0 391

Rusia şi NATO se pregătesc activ pentru un eventual război, în condiţiile celei mai mari comasări de forţe militare în Europa de la sfârşitul Războiului Rece, susţine un nou raport.

Exerciţiile rivale ale forţelor armate ruseşti şi NATO au dus la câteva incidente periculoase care ar fi putut să rezulte într-o confruntare între cele două tabere, conform The Telegraph.

Raportul a fost publicat de think tank-ul European Leadership Network în contextul celor mai intense lupte din ultimele şase luni în estul Ucrainei şi în condiţiile în care Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării, a promis că va extinde o misiune de pregătire desfăşurată de armata britanică în Ucraina.

“Nu sugerăm că liderii celor două tabere au decis să meargă la război sau că un conflict între cele două tabere este inevitabil, dar profilul schimbat al exerciţiilor militare este un fapt şi joacă un rol în menţinerea climatului tensionat actual din Europa”, au scris autorii raportului.

Raportul subliniază modul în care NATO şi Rusia şi-au pregătit forţele pentru a răspunde la o amplificare a tensiunilor din regiune, după izbucnirea crizei din Ucraina la începutul anului trecut.

Pregătirile includ exerciţii militare majore, desfăşurate de ambele părţi, care par să fie proiectate exclusiv pentru a răspunde la capabilităţile militare şi potenţialele planuri de război ale celeilalte tabere.

“Deşi purtătorii de cuvânt ar putea susţine că aceste operaţiuni sunt îndreptate doar împotriva unor oponenţi ipotetici, natura şi scara operaţiunilor indică altceva”, conform raportului.

În martie 2015, Rusia a desfăşurat “exerciţii neprogramate” cu 80.000 de soldaţi, care au participat la operaţiuni şi simulări de luptă la o scară care indică faptul că singurul adversar care poate fi luat în calcul este SUA sau NATO.

La exerciţiul militar al NATO “Allied Shield” din iunie 2015 au fost implicaţi 15.000 de soldaţi aliaţi, care au participat la o serie de operaţiuni, inclusiv un răspuns la o infiltrare de către trupe neregulate în stilul celei care a avut loc în peninsula Crimeea.

În ambele cazuri, susţine raportul, exerciţiile s-au concentrat pe ceea ce ambele tabere percep a fi cele mai vulnerabile zone ale lor: NATO a luat măsuri pentru a apăra statele baltice şi Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în zona arctică, în enclava sa baltică Kaliningrad, în peninsula anexată Crimeea şi pe insula Sahalin din estul său îndepărtat.

Exerciţiul Allied Shield a inclus, de asemenea, prima desfăşurare a Very High Readiness Taskforce, o forţă de intervenţie rapidă creată la Summitul NATO din Wales din 2014 ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

Raportul recomandă îmbunătăţiri în comunicarea NATO-Rusia pentru a se evita o agravare a situaţiei şi sugerează că ar trebui să se lucreze asupra unui nou tratat privind armele, care să restricţioneze utilizarea de forţe convenţionale în Europa, adaugă The Telegraph.

“Dacă Rusia şi NATO decid la un moment dat că doresc să reducă tensiunile, manifestând reţinere în ceea ce priveşte mărimea forţelor sau a scenariilor folosite în timpul exerciţiilor militare, ar putea fi un bun punct de plecare”, concluzionează autorii raportului.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php