Boko Haram ucide 16 pescari creștini pe malul lacului Chad

0 424

Saitul biroului italian Charity Aid to the Church in Need raportează că gruparea militantă afiliată Statului Islamic a tăiat lunea trecută capetele a 16 pescari creștini, pe lacul Chad, din statul Nigerian Borno.

În centru, liderul grupării Boko Haram, Abubakar Shekau

Potrivit unei organizații umanitare catolice, gruparea teroristă Boko Haram, din nord-estul Nigeriei, a ucis 16 bărbați creștini pe malul lacului Chad, tăindu-le capetele. Saitul biroului italian Charity Aid to the Church in Need raportează că gruparea militantă afiliată Statului Islamic a tăiat lunea trecută capetele a 16 pescari creștini, pe lacul Chad, din statul Nigerian Borno.

Deși rapoartele anterioare au sugerat că numai 10 pescari au fost uciși de Boko Haram în urma atacului asupra trei sate de pe coasta Lacului Chad, surse aflate la locul incidentului au declarat pentru Episcopul Rosario Pio Ramolo, care prezidă peste arhidioceza chadiană N’Djamena, că au fost 16 victime, toți fiind de pe Chad.

Conducătorul uniunii pescarilor statului Borno, Abubakar Gamandi, a declarat pentru AFP că atacurile s-au petrecut pe 27 iulie, în jurul orei 16:00 în satul Bundaram, Fishdam și Kwatar Mali.

Gamandi a declarat că militanții au inițiat atacul fără să atragă atenția trupelor militare care au securizat recent orașul Baga din Boko Haram, și le-au îngăduit pescarilor și altor locuitori să se întoarcă în sat.

„Boko Haram a decis să nu folosească arme pentru a nu atrage atenția soldaților din Baga”, a declarant Gamandi. „De aceea, au folosit cuțite pentru a-și măcelări victimele”.

Într-un caz similar din luna iulie, militanții au ucis nouă fermieri care se ocupau cu producția de pepeni și care se întorseseră să culeagă recolta lor din Dabar Wiya. Ramolo a explicat că atacurile Boko Haram din zona Chad s-au îndesit întrucât militanții grupului încearcă să pedepsească intervenția guvernul chadian împotriva grupării din diverse zone din împrejurimile lacului Chad.

„Președintele chadian, Idriss Deby, a declarat un război deschis împotriva islamiștillor”, a afirmat Ramolo. „Aceste fapte reprezintă o încercare de răzbunare. Până acum extremiștii nu au lansat atacuri în Chad, deși se învecinează cu Nigeria”. Sursa, a mai declarat de asemenea pentru Ramolo că atacurile Boko Haram în Chad au omorât cel puțin 70 de oameni și peste 200 de răniți, actele de violență petrecându-se în mare parte în orașul N’Djamena și alte zone care se învecinează cu Nigeria.

„Nu numai creștinii sunt vizați de către fundamentaliști”, a declarant Ramolo. „Unii credincioși mi-au spus că au găsit rămășițe umane în curtea arhiepiscopului, nu departe de locul incidentului”. Lunea trecută, militanții Boko Haram au atacat de asemenea două sate creștine din Statul Borno ucigând peste 29 de oameni, și rănind pe mulți alții. Potrivit Daily Post, militanții au năvălit în comunitatea Dille și satele din apropiere de Askira Uba cu arme AK-47 și bombe de petrol.

Locuitorii au povestit agenției de presă că taxa plătită morții ar fi putut fi mai mare însă câțiva locuitori au fugit din oraș. Comunitatea Dille a mai fost victima unui atac Boko Haram pe 17 iulie, când militanții au ucis 14 locuitori și au ars din temelii trei biserici.

Întrucât insurgența Boko Haram durează de mai bine de șase ani, estimările arată că cel puțin 20 000 de oameni au fost uciși în timpul revoltelor. Vinerea trecută, autoritățile chadiene au anunțat că trupele lor au ucis cel puțin 117 de luptători Boko Haram într-o operațiune de două săptămâni pe lacul Chad.

„Timp de două săptămâni, teroriștii Boko Haram au încercat să se infiltreze pe insulele noastre de pe lacul Chad și să desfășoare atacuri asupra cetățenilor pașnici”, a declarant purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Azem Bemendoa Agouna. „Forțele armate și cele de securitate au lansat o ofensivă vastă de a neutraliza teroriștii de pe aceste insule”.

Traducere și adaptare: Lucian Filip
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php