Moscova recunoaşte că cei doi luptători capturaţi în Ucraina sunt soldaţi ruşi

0 364

Ministerul rus al Apărării i-a identificat pe cei doi luptători capturaţi în Ucraina ca foşti soldaţi în armata rusă – o concesie care întăreşte afirmaţiile susţinătorilor drepturilor omului că Moscova îşi demobilizează soldaţii înainte să îi trimită să lupte alături de separatişti în Donbas, conform Moscow Times.

Un  comandant militar ucrainean prezintă, la o conferinţă de presă în 18   mai 2015, o armă găsită asupra unui soldat rus capturat în Ucraina. (Captură Foto)

Cei doi luptători ruşi, Alexander Alexandrov şi Ievgheni Ierofeiev, pe care forţele ucrainene i-au capturat în regiunea Doneţk controlată de rebeli, “nu erau soldaţi activi în forţele armate ruse în momentul capturării lor în 17 mai”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Totuşi, “am verificat informaţiile taberei ucrainene – aceşti băieţi au servit de fapt într-una dintre unităţile militare ruseşti şi au pregătire militară”, a adăugat Konaşenkov, conform agenţiilor ruse de ştiri.

Rămâne încă neclar când au fost demobilizaţi cei doi luptători din armata rusă. Separatiştii din Lugansk au susţinut că cei doi luptători servesc în “miliţia” rebelă şi au publicat fotografii cu actele lor de identificare militară, ambele datate în acest an.

Ucraina i-a identificat pe cei doi luptători ruşi ca ofiţeri în GRU, ramura pentru servicii militare secrete din cadrul armatei ruse, şi a publicat un material video în care soldaţii au susţinut că fac parte dintr-o misiune de spionaj a forţelor speciale ruseşti. În materialul video, care nu a putut fi verificat independent, Alexandrov mai susţine că grupul său se află în estul Ucrainei de la începutul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Atât Kremlinul cât şi Ministerul Apărării au declarat de mai multe ori că nu există soldaţi ruşi în Donbas.”

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat, la rândul său, în repetate rânduri prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina.

“Va spun deschis şi clar: Nu există trupe ruseşti în Ucraina”, a declarat Putin luna trecută.

Dar Putin a mai negat şi prezenţa trupelor ruseşti în peninsula ucraineană Crimeea înaintea anexării acesteia de către Moscova în martie 2014, ca mai târziu să recunoască exact contrariul.

Afirmaţiile Ministerului rus al Apărării în legătură cu identitatea luptătorilor ruşi corespund cu informaţiile oferite de un raport publicat săptămâna trecută de către aliaţii liderului asasinat al opoziţiei Boris Nemţov.

Pe baza interviurilor cu trupele ruseşti şi a reprezentanţilor săi, raportul susţine că în acest an Moscova a început să îşi demobilizeze soldaţi din armata sa înainte să îi trimită în Ucraina, ca apoi să refuze dreptul la beneficii militare pentru familiile soldaţilor ucişi în conflictul ucrainean.

Această practică a marcat o schimbare a modului în care Moscova a abordat în 2014 luptele din Ucraina, când Rusia a trimis soldaţi activi peste graniţa ucraineană, a declarat raportul lui Nemţov. La acea vreme familiile soldaţilor au primit beneficii militare, cu condiţia ca aceştia să nu vorbească despre circumstanţele în care au murit soldaţii, susţine raportul.

Ucraina intenţionează să îi judece pe luptătorii capturaţi pentru “acte de terorism”, a declarat luni Valentin Nalivaicenko, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, conform Moscow Times.

Anton Geraşcenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a sugerat că după judecarea celor doi luptători, aceştia ar putea fi daţi la schimb pentru pilotul ucrainean Nadejda Savchenko, care este întemniţată în prezent în Moscova, alături de alţi 400 de prizonieri ucraineni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că se “bazează” pe Ucraina pentru a-i elibera pe cei doi luptători, a declarat purtătorul său de cuvânt, conform agenţiei de ştiri TASS.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php