Părinţii copiilor cu dizabilităţi protestează împotriva decorării lui Peter Singer de către Universitatea Bucureşti: Ideile sale au fost puse în practică de nazişti. Veţi răspunde în faţa istoriei

0 345

Decizia Universităţii Bucureşti de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa filosofului Peter Singer, a stârnit proteste din partea mai multor organizaţii non-guvernamentale. Acestea au trimis pe adresa Universităţii Bucureşti mai multe scrisori de protest, care au parvenit redacţiei ActiveNews.

Astfel, mai multe organizaţii care apără interesele copiilor cu dizabilităţi se arată „stupefiate” că Universitatea Bucureşti poate acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Peter Singer.

Aceştia arată că programul de exterminare în masă pus la cale de nazişti se trage din idei precum ale lui Peter Singer.

„Ideile sale par mai degrabă caracteristice regimurilor totalitare: istoric, eugenismul, practica selecționării indivizilor umani pe baza bagajului genetic și care a dus la programe de exterminare în masă precum Aktion T4 al regimului nazist, se trage direct din utilitarism, al cărui apologet este Peter Singer. Etica utilitaristă, o etică a eficienţei, a creat acest concept extrem de controversat de calitate a vieţii (și care înlocuieşte conceptul creştin de sacralitate a vieţii). Adepţii utilitarismului consideră că individului i se poate recunoaşte statutul de persoană şi deci dreptul de a trăi doar dacă posedă anumite atribute, cum ar fi capacitatea cognitivă şi de raţionare, autonomia etc. care să îi confere un anumit standard de „calitate a vieţii”. ” , spun semnatarii.

Părinţii afirmă că decernarea unei astfel de distincţii lui Peter Singer duce la legitimarea puternică a ideilor sale.

„Însă decernarea unei distincții importante acestei persoane duce la legitimarea puternică și la propagarea ideilor sale și, indiferent că vă place sau nu, vă face complici cu indiferent ce va rezulta din acestea”, arată iniţiatorii documentului.
Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Darul Sunetului”, Asociația „Down Art Therapy” şi Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața” susţin că prin onorarea lui Singer, le sunt lezate drepturile copiilor cu dizabilităţi: „În cazul de față, noi protestăm pentru că, prin gestul Universității din București, considerăm că sunt indirect prejudiciate drepturile copiilor cu dizabilităţi, aducându-li-se deservicii implicite acestora și familiilor lor (adică nouă!), prin crearea unui mediu propice discriminării și marginalizării încă și mai persistente”.
Pentru a citi documentul clic aici

Alte cinci asociaţii semnatare atrag atenţia Universităţii Bucureşti că Peter Singer profesează convingeri morale care încalcă legislaţia românească în vigoare.

„Peter Singer susţine lipsa relativă de valoare a vieţii umane, ceea ce contravine flagrant art. 22 alin 1 din Constituția României: „Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizicăşi psihică ale persoanei sunt garantate.” „, notează autorii comunicatului.
Aceştia arată că Singer a scris, în 1979, un articol în care afirma că nou-născuţii umani au o valoare mai mică decât un cimpanzeu.
„Copiii umani nu au conștiință de sine și nu sunt capabili să priceapă faptul că există. Nu sunt persoane. În consecință, viața unui nou-născut are o valoare mai mică decât viața unui porc, a unui câine sau a unui cimpanzeu”, se spune în comunicat, citând o carte a lui Singer.
Pentru a citi documentul integral, clic aici
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php