De ce China înlătură crucile de pe sute de biserici?

0 432

Potrivit Associated Press, de la începutul anului 2014, oficialii din Zhejiang au înlăturat crucile de pe aproape 400 de biserici acuzate că nu s-ar supune regulilor de construcție. 

Un proiect de reglementări oficiale privind structurile religioase din provincia estică Zhejiang – China, a fost făcut public săptămâna aceasta, oferind o perspectivă asupra mijloacelor prin care autoritățile locale încearcă să reducă exprimarea religioasă.

Potrivit Associated Press, de la începutul anului 2014, oficialii din Zhejiang au înlăturat crucile de pe aproape 400 de biserici acuzate că nu s-ar supune regulilor de construcție. De câteva ori, aceste acțiuni au stârnit altercații cu congregațiile locale.

Directiva de 36 de pagini stabilește amănunțit orientări stricte pentru locul și modul în care bisericile din Zhejiang pot afișa cruci. Ele trebuie să fie plasate pe fațadele clădirilor, nu deasupra lor, și trebuie să aibă o culoare care se potrivește clădirii, nu una care iese în evidență. De asemenea acestea trebuie să fie mici: nu mai mult de o zecime din înălțimea fațadei clădirii.

Normele pun o nouă forță juridică în spatele unei campanii continue în Zhejiang de a elimina crucile din vârfurile bisericilor, de vreme ce guvernul ia măsuri pentru a ascunde semnul cel mai vizibil al creșterii explozive a creștinismului din provincie. Wenzhou, un oraș de coastă din Zhejiang, cu o populație de peste nouă milioane de oameni, este adesea menționat ca fiind Ierusalimul Chinei, datorită populației sale puternic creștine și bisericilor mari.

Estimări privind populația creștină din zonă variază de la 50 la 100 de milioane de oameni. Prevalența unei mari comunității catolice din zonă l-a încurajat pe Papa Francis să se deschidă mai mult către Beijing.

La baza circumspecției oficiale din partea Chinei cu privire la religie stau temerile lung înrădăcinate de infiltrări străine și intrigile imperialiste. Creștinismul reprezintă, de asemenea, o provocare evidentă pentru o conducere atee, autoritară, care refuză acomodarea la un pluralism al confesiunilor.

„Continuarea procesului eliminării forțate și interzicerea crucii de pe acoperișul clădirilor bisericești demonstrează determinarea regimului chinez de a stăvili creșterea rapidă a creștinismului în China”, a declarat Bob Fu din China Aid, un grup din SUA apărător al drepturilor creștine.

traducere şi adaptare: Lucian Filip
sursa: washingtonpost.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php