Statui ale lui Lenin date jos în estul Ucrainei de bărbaţi mascaţi

0 300

Mai multe statui reprezentându-l pe fostul lider sovietic Lenin, au fost date jos în estul Ucrainei, au declarat sâmbătă autorităţile ucrainene, într-un nou spectacol de sentimente anti-ruseşti care au fost amplificate în ultimul an de luptele separatiste dintre paramilitarii susţinuţi de Rusia şi trupele guvernamentale, informeaza NDTV.

Două monumente dedicate “părintelui revoluţiei bolşevice” au fost demontate în acelaşi mod în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Harkov, mare oraş industrial, de către tineri cu cagule pe cap. Înregistrările video, postate Youtube, arată cum un grup de tineri mascaţi fixează un cablu de vârful statuii, pe care o fac să se prăbuşească trăgând de cablu.

Aceste acţiuni au loc la o săptămână după ce Parlamentul din Kiev a adoptat o lege prin care interzice simbolurile sovietice în Ucraina.

Proiectul de lege, care interzice şi simbolurile naziste, încă nu a fost transformat în lege de preşedintele Petro Poroşenko, dar numeroşi ucraineni au început deja să distrugă monumente din fosta epocă comunistă.

Biroul lui Ghennadi Moskal, guvernatorul pro-ucrainean din regiunea separatistă Lugansk, a declarat vineri că o altă statuie a lui Lenin, în satul Staniţa Luhanska, a fost vopsită în galben şi albastru – culorile drapelului ucrainean – iar ulterior a fost răsturnată.

“Se pare că liderul proletariatului mondial nu a suportat profanarea cu simbolurile naţionale ale Ucrainei: el s-a împiedicat şi a căzut”, a declarat, pe un ton ironic, Moskal.

Autorităţile din cealaltă regiune separatistă contestată, Doneţk, au declarat vineri că mai mulţi bărbaţi neidentificaţi au folosit cabluri pentru a da jos o statuie a lui Lenin în oraşul Kramatorsk.

Ca răspuns la aceste acţiuni, oficialii pro-ruşi au repus pe picioare o statuie a aceluiaşi Lenin în oraşul ocupat de separatişti Novoazovsk, potrivit unei declaraţii publicate vineri de liderii separatişti din regiunea Doneţk, adaugă NDTV.

Acea statuie fusese dată jos atunci când forţele guvernamentale ucrainene au controlat oraşul în 2014, se spune în declaraţie.

La scurt timp după ce legiuitorii ucraineni au aprobat legea împotriva simbolurilor comuniste, pe youtube a fost postat un material video în care mai mulţi bărbaţi mascaţi au dat jos alte trei monumente ai unor foşti lideri comunişti.

Susţinătorii proiectului de lege sunt de părere că acesta va ajuta Ucraina să scape de istoria traumatică a ocupaţiei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a dominaţiei Rusiei comuniste timp de aproape un secol.

Moscova a etichetat legea respectivă ca fiind „totalitară” şi a avertizat că va duce la promovarea unei „ideologii naţionaliste”.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php