Rusia ameninţă din nou: Ţările care vor găzdui elemente antirachetă, ţinte prioritare ale armatei ruse

0 310

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat că ţările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi vor fi tratate ca ţinte prioritare ale armatei ruse, relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax.

„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, a declarat generalul Valeri Gherasimov, susţinând că sistemele care vor fi montate în România şi Bulgaria constituie o ameninţare pentru ţara sa.

Sergei Şoigu (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Declaraţiile generalului au fost făcute în cadrul unei conferinţe pentru securitate desfăşurate la Moscova, la care au participat o serie de demnitari de rang înalt de la Kremlin.

Prezent la conferinţă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a explicat că previziunile lor privind sistemul global american de apărare antirachetă se adeveresc.

„Putem confirma că implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii strategice”, a declarat Şoigu.

De altfel, ministrul Apărării rus a remarcat că scutul antirachetă NATO continuă să se extindă, în ciuda acordului nuclear de principiu dintre marile puteri şi Iran.

„Este evident că ameninţarea rachetelor iraniene, folosită ca pretext de SUA şi de alte state membre NATO, a fost o cacealma. În pofida unor decizii substanţiale în negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu îşi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antirachetă ale Statelor Unite şi NATO. Ţările NATO încearcă activ să ocupe spaţiu geopolitic, sporind consistent potenţialul militar în Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei”, a subliniat Serghei Şoigu.

Alianţa Nord Atlantică nu va renunţa la implementarea scutului antirachetă în Europa, în ciuda acordului preliminar privind programul nuclear iranian încheiat, a anunţat recent purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Ameninţarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele NATO continuă să crească. Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic în acest sens”, a precizat purtătoarea de cuvânt, adăugând însă că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva Rusiei.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php