Rusia: Boris Nemtsov, lider politic al opoziţiei ucis la câţiva paşi de Kremlin

0 553

Opozantul rus Boris Nemtsov a fost împuşcat mortal la Moscova. Nemtsov, unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai lui Vladimir Putin a fost împuşcat de către un atacator necunoscut, în centrul Moscovei, informează BBC, citând oficialii ruşi.

Nemtsov se afla în apropierea Kremlinului şi a fost ucis în timp ce mergea pe jos însoţit de o femeie a cărei identitate nu a fost încă dezvăluită. Potrivit BBC, ucigaşul, aflat într-o maşină, l-a împuşcat de patru ori în spate pe Nemtsov, după care maşina a demarat înspre Kremlin.

Crima a avut loc la câteva ore după ce Nemtsov a făcut un apel public pentru susţinerea unui marş de protest împotriva războiului din Ucraina care urma să se desfăşoare duminică la Moscova. Mai merită menţionat că, într-un interviu recent, politicianul declarase că se teme de preşedintele Vladimir Putin şi ca acesta ar putea sa îl omoare din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina, relatează Hotnews.

Boris Nemtsov avea 55 de ani şi a ocupat funcţia de prim-ministru adjunct în timpul fostului preşedinte Boris Elţîn, în anii 1990. Neagreat de Vladimir Putin, Nemtsov avea să devină ulterior un politician de vârf din opoziţie, un critic neobosit al ineficienţei guvernului, al corupţiei endemice din Rusia. Boris Nemtsov era, de asemenea, un opozant al războiului cu Ucraina şi s-a implicat în organizarea unor proteste anti-război.

Nu se ştie cine este autorul moral al atentatului însă un lucru este cert: Nemtsov era unul dintre criticii fervenţi ai lui Putin. Anul trecut, acesta avusese curajul să enumere public eşecurile majore ale preşedintelui rus. Vă prezentăm câteva dintre cele 9 eşecuri menţionate pe www.ziare.com:

– A vrut să lege Ucraina de Rusia, să o determine să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică, dar Ucraina a ales drumul european şi nu pare să îşi schimbe orientarea.

– A vrut ca Ucraina să fie o ţară neutră, ceea ce s-a dovedit a fi un eşec total: este clar că Ucraina s-a apropiat de NATO şi că această apropiere va dura o lungă perioadă.

– A încercat să obţină respectul poporului ucrainean, dar s-a ales cu un duşman pentru anii ce urmează.

– Şi-a dorit să obţină sprijin din partea imperialiştilor şi naţionaliştilor, cum ar fi Igor Ghirkin, lider al separatiştilor din estul Ucrainei, şi nu a reuşit decât să îi irite şi să capete titulatura de trădător.

– A aspirat să rămână o personalitate notabilă în politică globală, însă a devenit un paria. L-au dat afară din G8, nu mai este invitat la marile evenimente politice şi toţi colaboratorii săi se află sub imperiul sancţiunilor Occidentului.

Singurul lucru pe care Putin l-a vrut şi l-a obţinut a fost creşterea popularităţii în rândul ruşilor, afirmă Nemtsov, dar şi acest succes s-a bazat pe „isterie imperialistă şi minciuni de propagandă.”

După uciderea lui Nemtsov, Putin a declarat că asasinarea acestuia „poartă semnele distinctive ale unui asasinat la comandă şi reprezintă o provocare”, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. În plus, Putin a cerut comitetului de anchetă, Ministerului de Interne şi FSB-ului (fostul KGB) – pe care Putin l-a condus, de altfel – să investigheze asasinatul.

Moartea lui Nemtsov a stârnit valuri de reacţii pe plan internaţional:

„Eu sunt şocat şi consternat de faptul că principalul lider al opoziţie, Boris Nemţov a fost împuşcat. Criminalii trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php