Putin vrea sa zgaltaie Europa din temelii si nu se limiteaza la Grecia

0 327

Satisfactia evidenta cu care Moscova a salutat victoria partidului de extrema stanga Syriza la alegerile din Grecia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru decidentii europeni.

De cand UE a inceput sa sanctioneze Rusia, anul trecut, pentru anexarea ilegala a Crimeii si interventia militara in estul separatist al Ucrainei,Vladimir Putin a incercat sa gaseasca modalitati de a destabiliza proiectul european, arata jurnalistul The Telegraph Con Coughlin, expert international in terorism.

Exista rapoarte bine documentate, sustine acesta, potrivit carora Putin isi foloseste reteaua de fosti ofiteri KGB pentru a finanta mai multe partide de extrema dreapta din Europa.

Se suspecteaza ca presedintele rus a acordat chiar imprumuturi de milioane de euro formatiunii politice conduse de Marine Le Pen, Frontul National din Franta, care promoveaza ideologii si masuri anti-UE.

Atentia se indreapta spre Grecia

Acum, dupa victoria extremistilor de la Syriza in Grecia, se pare ca Moscova nu se va mai limita doar la sustinerea partidelor de dreapta antieuropene.

In ceea ce il priveste pe Putin, orice grup politic capabil sa destabilizeze Bruxelles-ul este dezirabil, crede ziaristul britanic, care subliniaza ca nu e nicio coincidenta ca primul care l-a felicitat pe liderul Syriza si noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a fost reprezentantul Rusiei in aceasta tara, Andrei Maslov.

Diplomatul rus i-a inmanat o scrisoare redactata de insusi Vladimir Putin, care face apel la consolidarea relatiilor dintre celor doua tari.

Intr-adevar, noul guvern grec a transmis deja semnale ca ar putea adopa o atitudine pro-rusa, in conditiile in care a criticat planurile Uniuneii Europene de a inaspri sanctiunile impotriva Moscovei, acuzata ca a trimis mii de trupe rusesti sa ii sprijine militar pe insurgentii din Donetk si Luhansk.

Avand in vedere ca prioritatea noului guvern grec este sa ii determine pe oficialii europeni sa mai reduca din masurile de austeritate, in schimbul carora Grecia a primit imprumuturi de 240 de miliarde de euro, schimbarile radicale de pe scena politica de la Atena nu sunt de bun augur pentru eforturile UE de a pune presiuni asupra Moscovei sa renunte la agresiunea afisata fara retineri in Europa Centrala si de Est.

Faptul ca Moscova pare sa aiba acum un nou aliat chiar in inima Europei il incurajeaza pe Vladimir Putin sa creada ca poate extinde influenta rusa prin provocarea de conflicte politice, in detrimentul Uniunii Europene.

sursa: Ziare.com

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php