AEP: PSD, PNL, PMP, Macovei și Tăriceanu au încălcat legea finanțării partidelor la alegerile prezidențiale

0 371

PSD, PNL, PMP dar și candidații independenți Monica Macovei și Călin Popescu Tăriceanu au încălcat legea finanțării partidelor, potrivit rapoartele de control al finanțării campaniei prezidențiale de anul trecut, date publicității de Autoritatea Electorală Permanentă.

Inspectorii AEP au constatat că PMP și ACL au încălcat legea finanțării partidelor pentru că pe materialele de propagandă politice nu au fost imprijmate denumirea partidului politic sau a alianței politice care le-a comandat și nici denumirea operatorului economic care le-a realizat.

Astfel, cele două partide au fost sancționate cu amendă, conform legii, între 5000 și 25000 de lei, potrivit rapoartelor de control publicate de AEP.

Și Călin Popescu Tăriceanu a încălcat aceeași lege, informează raportul  AEP, fiind sancționat cu amendă pentru nerespectarea prevederilor legii finanțării partidelor.  În cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale”.

În plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale. Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia. Europarlamentarul a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Alianța PSD-UNPR-PC a încălcat articolul care stabilește declararea donațiilor din campania electorală, partidul fiind, de asemenea, amendat. Un alt partid sancţionat a fost Partidul Ecologist Român, care a fost amendat şi i s-au confiscat sumele obţinute în afara condiţiilor impuse de legea finanţării partidelor politice.

sursa: Ev. Zilei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php