Grecia se clatină. Eşecul alegerii preşedintelui declanşează alegeri anticipate

0 721

Grecia se îndreaptă spre o nouă criză politică după ce Parlamentul a eşuat luni să aleagă un şef de stat, declanşând astfel alegeri anticipate care probabil vor aduce la putere radicalii de stânga.

Parlamentul de 300 de locuri din Atena a votat cu 168 la 132 în favoarea lui Stavros Dimas, un fost comisar european şi singurul candidat pentru postul de preşedinte al ţării, dar acestuia îi trebuiau 180 de voturi pentru a câştiga.

În baza legii greceşti, Parlamentul va fi dizolvat în 10 zile şi vor fi convocate alegeri anticipate în 30 de zile. Premierul Antonis Samaras, a cărui alianţă de două partide dominată de conservatori s-a aflat la conducere din iunie 2012, a declarat că aşteaptă ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil.

La cinci ani după declanşarea celei mai grave crize economice care a lovit Grecia în ultimele decenii, partidul anti-austeritate Syriza conduce în sondaje şi este foarte probabil să câştige în alegeri.

Syriza a declarat că renegocierea acordurilor semnate de Atena cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – organismele care au menţinut Grecia pe linia de plutire prin acordarea sumei de 240 miliarde de euro – se va afla pe lista priorităţilor.

În plus, partidul va urmări să şteargă monumentala datorie de 320 de miliarde de euro – ambiţii care au renăscut temerile că Grecia se va tampona cu creditorii şi că va fi exclusă din zona euro.

După votul de luni din Parlament, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat reporterilor că ţara a trecut printr-o “zi istorică”.

“În câteva zile guvernul Samaras, care a jefuit ţara, va aparţine trecutului, precum şi convenţia privind austeritatea”, a spus Tsipras. “Viitorul a început deja. Ar trebui să fiţi optimişti şi fericiţi.”

În timp ce a devenit clar că numărul deputaţilor care îl vor vota pe Dimas nu va ajunge la pragul necesar de 180, bursa din Atena a resimţit şocul. Până la închiderea votului, bursa a pierdut mai mult de 10%, investitorii fiind îngrijoraţi de faptul că, după desfăşurarea alegerilor anticipate, tulburările politice vor lovi foarte probabil Grecia, care a fost salvată financiar deja de două ori.

De asemenea, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat, într-un comunicat publicat la doar câteva ore după rezultatul votului din Parlament, că Grecia nu ar trebuie să renunţe la programul ei de austeritate.

“Dacă Grecia adoptă un curs diferit, va fi dificil. Orice nou guvern trebuie să respecte angajamentele contractuale asumate de predecesorul său”, conform comunicatului.

 sursa: Epoch-Times Romania

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php