Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat „în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale” şi a cerut, vineri, Rusiei să „înceteze acţiunile militare ilegale” din Ucraina. De asemenea, NATO a criticat „escaladarea gravă a agresiunii militare ruse”. În schimb, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui „forţate” să negocieze „pe fond” cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei, informează Mediafax.

„Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

„Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere”, a subliniat Rasmussen. „Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică”, deoarece noi „aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior”.

Pe de alt[ parte, Vladimir Putin a declarat că „autorităţilor ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (…), ci pe fond (…): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării”.

Putin şi-a exprimat regretul că Kievul refuză, în opinia lui, să evacueze forţele ucrainene încercuite de rebeli în estul Ucrainei printr-un culoar umanitar a cărui creare le-a cerut-o separatiştilor ruşi.

via Romania Libera