CONFRUNTĂRI ÎN UCRAINA – Un convoi de blindate a trecut frontiera dinspre Rusia: ”Bătălia este în desfăşurare”

0 341

Autorităţile ucrainene au afirmat luni că un convoi format din „zeci” de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, şi este implicat în lupte cu grănicerii. ”Bătălia este în desfăşurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

„Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate”, care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

„Convoiul a fost oprit de grăniceri (…). Bătălia este în desfăşurare”, a adăugat el.

15:00 – Vladimir Putin şi Petro Poroşenko ar putea avea o întrevedere la Minsk

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, ar putea avea o întrevedere, marţi, în capitala belarusă Minsk, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.

Moscova va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina

Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina şi a informat Kievul despre această intenţie, a anunţat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat.

Rebelii proruşi anunţă că au trecut la contraofensivă

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o „creştere a acţiunilor inamicului”.

Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul mai multor uzine importante din acest sector din estul ţării.

Oraşul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autorităţile de la Kiev şi pentru a se alătura Republicii populare Doneţk, proclamată de rebelii proruşi, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene.

Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, înainte de expulzarea rebelilor proruşi câteva zile mai târziu.

De atunci, Mariupol a devenit sediul administraţiei din regiunea Doneţk subordonate Kievului, care a trebuit să plece din capitala regională după sosirea insurgenţilor.

Autorităţile regionale au difuzat luni un mesaj menit să calmeze spiritele în rândul locuitorilor, precizând că administraţia „funcţionează normal” şi că membrii săi nu şi-au părăsit posturile.

sursa: Mediafax

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php