Rușii regândesc granițele României

0 386

În contextul evenimentelor din Ucraina, aflate în desfășurare, dar care ar putea duce la o redesenare a granițelor țării, presa rusă ia în discuție un vechi proiect imperialist de recroire a României.

Criza din Ucraina a aprins și problema Transnistriei, despre care ziaristul rus Dmitrii Rodionov, de la Agenția Știrilor Politice din Rusia (apn.ru) spune că trebuie rezolvată în paralel cu „problema ucraineană”. Analizând situația într-un articol de opinie, ziaristul se întreabă dacă nu cumva se creează o situație potrivită pentru „recroirea României”, pe baza unor proiecte imperialiste ce datează de aproape trei secole.

„Acum este la modă să discutăm tot felul de idei politice futuriste, să avem fantezii pe teme geopolitice. Cu atât mai mult cu cât, privind la evenimentele din Ucraina, ne putem aștepta la cele mai improbabile rezultate geopolitice”, spune acesta. Și, în acest context, „de ce nu ar reveni Rusia la proiectul de acum aproape trei secole de rezolvare a „problemei vestice” – proiectul statului tampon Dacia”, se întreabă jurnalistul rus. Potrivit acestuia, chiar dacă Turcia și-a pierdut influența pe care o avea asupra acestor teritorii, locul Turciei a fost luat de statele vestice, problema rămânând în continuare nerezolvată.

Dmitrii Rodionov se așteaptă ca această idee să fie agreată de adepții unui stat moldovenesc unitar și prorus, care doresc să țină Moldova cât mai departe de pretențiile Bucureștiului. Mai mult, ziaristul de la apn.ru afirmă în articolul său că există o mișcare în rândul populației române din zona istorică a Moldovei, în cadrul căreia oamenii se consideră moldoveni și urmași ai Țării Moldovei, considerând că România este un stat creat în mod artificial, care le-a fost impus de valahi. Bucureștiul ar fi capitala Valahiei, iar limba română ar fi varianta modernă a limbii valahilor. Potrivit jurnalistului rus, acești români din partea românească a Moldovei susțin ieșirea din componența României și unirea cu Republica Moldova.

„La ce vă trebuie alipirea Transnistriei de Moldova, în condițiile în care aceasta nu a fost niciodată a Moldovei? Nu ar fi mai bine să ne îndreptăm privirile către Moldova istorică, pe care s-o reunificăm sub protectoratul Rusiei?” – scrie publicația rusă.

 

Conform acesteia, „la un moment dat, statele din Occident au croit România ca o zonă tampon între ele și Rusia. Și noi avem nevoie de o zonă tampon exact în același loc, și suntem primii cărora le-a venit această idee. Nu a venit cumva timpul să recroim România? Evident, după recroirea Ucrainei…”, conchide jurnalistul rus.

sursa: Money.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php