România ar putea susţine financiar profesorii din regiunea transnistreană

0 351

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că o modalitate de apărare a românismului din regiunea transnistreană este ajutarea financiară a profesorilor de limbă română de acolo.

“Sunt câteva sute de profesori care predau la cele 8 şcoli de limbă română din regiunea transnistreană, au salarii de mizerie şi locuiesc în nişte cămine ca să poată să-i înveţe pe copii limba română (…) Ce-ar fi dacă guvermul României ar da acestor profesori în plus faţă de salariul lor din Republica Moldova 100 de euro pe lună? Ar fi pentru ei incredibil”, a spus Băsescu la postul de televiziune B1 TV.

Preşedintele a mai declarat că profesorii de limba rusă din regiunea transnistreană primiesc un supliment la salariu din partea Rusiei.

Profesorii de limba română din regiunea transnistreană se confruntă în mod constant cu probleme cauzate de autorităţile separatiste de la Tiraspol. În februarie, Ion Iovcev, directorul liceului de limba română din Tiraspol Lucian Blaga, a fost arestat de autorităţile separatiste, sub acuzaţia de contrabandă.

Autorităţile de la Tiraspol au confiscat 110 mii de lei, acte, telefoane, un aparat foto, maşina şi ştampila instituţiei de învăţământ. Ceea ce securitatea transnistreană a calificat drept „contrabandă” reprezenta salariul profesorilor de la instituția de învățământ românească din Tiraspol.

sursa InfoPrut

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php