Invadarea estului Ucrainei, foarte probabilă, potrivit unui raport al SUA

0 396

UPDATE: Un raport al serviciilor de securitate americane avertizează că există o probabilitate foarte mare ca Rusia să invadeze estul Ucrainei, informează CNN.

Sub protecţia anonimatului, doi oficiali americani au declarat că în ultimele trei-patru zile au existat mai multe semne îngrijorătoare.

Raportul serviciilor de securitate a fost înaintat Congresului SUA care a trimis mai departe o scrisoare către Casa Albă.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut, vineri, Rusiei să îşi retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina şi să negocieze cu comunitatea internaţională.

Rusia a negat însă informaţiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost-informat sau este de rea-credinţă, relatează Mediafax.

„Patru inspecţii internaţionale efectuate în martie de către OSCE în partea europeană a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elveţiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franţei şi Ucrainei nu au descoperit niciun plan agresiv şi nu a fost semnalată nicio activitate militară”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Preşedintele consiliului naţional de securitate ucrainean a declarat, joi, că Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, relatează AFP, conform Mediafax.

„Aproximativ 100.000 de militari sunt staţionaţi la frontiera ucraineană. Ei sunt pregătiţi să atace de mai multe săptămâni”, a declarat Andrei Parubi, în cadrul unui interviu acordat de la Kiev Consiliului Atlantic, un cerc de reflecţie cu sediul la Washington.

„Trupele ruseşti nu sunt numai în Crimeea, ele sunt de-a lungul întregii frontiere. Ele sunt în nord, est, sud. În fiecare zi, în fiecare noapte ne aşteptăm la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale şi ne pregătim pentru aceasta”, a adăugat şeful consiliului de securitate naţională.

Potrivit Pentagonului, peste 20.000 de militari ruşi cu echipamente necesare unei operaţiuni militare se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Duminică, Rusia a dezminţit că ar fi mobilizat trupe.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a afirmat miercuri că Moscova va continua să mobilizeze trupe la frontiera ucraineană.

„Realitatea este că vor continua să aducă întăriri”, a afirmat Hagel, pe care omologul său rus, Serghei Şoigu, l-a asigurat săptămâna trecută că trupele ruseşti nu vor trece frontiera.

Potrivit oficialului ucrainean, operaţiunea rusă ce urmăreşte să preia controlul provinciei ucrainene Crimeea are numele de cod Primăvara Rusă. Trupele ruseşti, a căror prezenţă a fost dezminţită de Moscova, sunt constituite în special din „Speţnaz foarte bine echipate”, forţele speciale ruse.

„Potrivit informaţiilor noastre, începe viitoarea etapă, cea a unei strategii politice care urmăreşte să submineze alegerile prezidenţiale din Ucraina” de la 25 mai, potrivit lui.

Întrebat în legătură cu un răspuns internaţional la acţiunile Moscovei, Andrei Parubi a declarat că susţine sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

El a făcut totuşi apel la „susţinerea unei prezenţe vizibile” a partenerilor Ucrainei. „Le cerem partenerilor să organizeze exerciţii militare comune” pentru a „demonstra că parteneriatul şi cooperarea rămân”, a explicat el.

sursa: RL Online

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php