Traian Băsescu vrea să îi interzică pe extremiştii maghiari din Jobbik pe teritoriul României: „Nu văd de ce ne-ar fi ruşine SĂ-I DĂM AFARĂ”

0 655

Preşedintele român, Traian Băsescu, a informat, marţi, la Palatul Cotroceni, că va cere interzicerea pe teritoriul României a membrilor partidului de extremă dreapta din Ungaria Jobbik, pentru „comportamentul lor de la Târgu Mureş”.

Traian Băsescu a anunţat, în timpul unei declaraţii de presă, că a venit momentul ca extremiştii maghiari din Jobbik să nu mai poată activa în România şi va cere Parlamentului un act normativ în acest sens.

„Şi Ungariei le e ruşine cu ei, nu văd de ce nouă ne-ar fi ruşine să-i dăm afară”, a explicat preşedintele, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a comentat că a observat ieri „o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik”, precizând că, în opinia sa, „a venit timpul să punem capăt prezenţei acestui partid pe teritoriul României”. „Comportamentul lor de la Târgu Mureş justifică o astfel de măsură”, a punctat preşedintele.

„Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezenţa în România a membrilor acestei formaţiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită. În Europa, se constată o creştere a partidelor extremiste şi, dacă Ungaria nu îi poate ţine sub control, măcar pe teritoriul României să nu aibă ce căuta”, a spus preşedintele. De altfel, Traian Băsescu a avertizat asupra ascensiunii curentelor extremiste şi eurosceptice în Europa şi în intervenţia sa recentă de la summitul Popularilor Europeni.

Preşedintele a mai declarat că va avea o discuţie „extrem de aplicată” în următorul CSAT, „pentru că libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, faci rău altora”, a mai argumentat Traian Băsescu marţi.

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni, la Târgu Mureş, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, precum şi liderii mai multor formaţiuni şi autorităţi locale din Ungaria şi regiunea Ţinutului Secuiesc. De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria), dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, Poloniei şi Turciei.

sursa: Gandul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php