Violenţe fără precedent în Ucraina. Zeci de morţi şi sute de răniţi. Poliţia a intervenit în forţă pe Euromaidan.

0 1.063

Violenţele din centrul Kievului au ajuns, marţi seară, la cote fără precedent, după ce autorităţile au intervenit în forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Sute de oameni au fost răniţi, iar bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta, atât de partea protestatarilor, cât şi de cea a poliţiştilor. Gândul vă ţine la curent, în timp real, cu desfăşurarea evenimentelor şi vă pune la dispoziţie un stream video din capitala Ucrainei

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine au izbucnit marţi dimineaţă în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Marţi seară, Poliţia a intervenit în forţă, 21 de oameni fiind ucişi în timpul confruntărilor, după ce, iniţial, Opoziţia anunţase că trei persoane au fost împuşcate mortal. Numărul răniţilor a trecut de 150, printre aceştia aflându-se 15 jurnalişti, unii de la Reuters şi Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, 47 de poliţişti au fost răniţi, relatează CNN, o parte din morţi provenind din rândurile forţelor de ordine. Înainte de intervenţie, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici. Guvernele străine, de la cel al SUA până la cel al Suediei, le cer autorităţilor ucrainene să înceteze violenţele. În ciuda numărului de morţi şi răniţi în continuă creştere, 30.000 de protestatari rămân pe poziţii. Târziu în noapte, liderii Opoziţiei au avut o serie de discuţii cu preşedintele Ianukovici. Fără niciun rezultat însă, pentru că acesta le-a cerut, potrivit lui Vitali Kliciko, doar să părăsească piaţa şi să predea armele pe care protestatarii susţin că nu le au.

FOTO: AFP, Sergey SUPINSKY

VIDEO ŞOCANTE AICI.

UPDATE 7:55 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC News.

UPDATE 7:15 Opoziţia a „depăşit limitele” în speranţa că va ajunge la putere graţie manifestaţiilor de stradă, iar vinovaţii vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP. „Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (…) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele”, a declarat preşedintele într-o adresare către naţiune, în timp ce un asalt asupra manifestanţilor este în curs în centrul Kievului.

„Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei”, a continuat el.

UPDATE 7:13 Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP.

UPDATE 4:15 Jurnalistul ucrainean Maxim Eristavi scrie pe Twitter că în cartierele din jurul Pieţei Independenţei patrulează susţinători înarmaţi ai lui Ianukovici. ”Din când mai auzi un foc de armă. E ca un safari împotriva protestatarilor”

UPDATE 4:10 Doi ofiţeri de circulaţie au fost împuşcaţi la Kiev de către autori necunoscuţi, iar un altul este grav rănit, a anunţat ministerul de Interne.

UPDATE 4:00 Potrivit activiştilor citaţi de BBC, grupuri mari de oameni vin din Vestul Ucrainei pentru a se alătura protestatarilor de pe Maidan.

UPDATE 3:20  Bilanţul morţilor a ajuns la 21 de persoane

UPDATE 2:30 Liderii Opoziţiei nu au ajuns la niciun acord cu Ianukovici, a declarat Vitali Kliciko după ce a ieşit de la discuţiile cu preşedintele ucrainean. În timpul negocierilor din această noapte, acesta le-a cerut doar să părăsească piaţa. ”Cred că autorităţile ar trebui să se retragă imediat şi să oprească vărsarea de sânge pentru că oamenii mor. I-am spus lui Ianukovici; ”Cum putem negocia când se varsă sânge? Din nefericire, el nu înţelege””, a spus Kliciko, potrivit CNN.

UPDATE 2:02 Peste 30.000 de protestatari sunt la această oră în Piaţa Independenţei. Aceştia sunt încercuiţi de 10.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine, potrivit BBC.

UPDATE 1:30 Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi i-a cerut ”să retragă trupele guvernamentale” şi ”să dea dovadă de maximă rezervă”, după ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi protestatari. Biden a arătat clar că SUA condamnă violenţa ”de oricare parte”, dar că ”guvernul poartă o responsabilitate specială în detensionarea situaţiei”. Potrivit unui rezumat al discuţiei telefonice dat publicităţii de Casa Albă, Biden a subliniat ”urgenţa dialogului imediat cu liderii Opoziţiei” şi necesitatea ”unor propuneri serioase de reformă politică”

UPDATE 1:21 Potrivit CNN, clădirea sindicatelor din Kiev, devenită sediu al protestatarilor, este în flăcări. Martorii oculari spun că pentru a se salva oamenii sar de la etaj, fiind prinşi de cei aflaţi jos cu ajutorul corturilor.

UPDATE 1:17 221 de oameni au avut marţi nevoie de îngrijiri medicale la Kiev, iar 114 au fost duşi la spital, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Ucraina.

UPDATE 1:05 Numărul morţilor a ajuns la 19, potrivit CNN.  Potrivit postului american de televiziune care citează surse guvernamentale, preşedintele Ianukovici urmează să ţină un discurs în faţa naţiunii. ,

UPDATE 00:55 Un jurnalist ucrainean, Vitali Portnikov, citat de BBC, spune că oamenii sunt pur şi simplu împuşcaţi pe străzile Kievului. Institutului de Mass Media din Ucraina, un organism care se declară independent, susţine că 21 de ziarişti au fost răniţi în timpul confruntărilor.

UPDATE 00:45 Volodimir Orizko, fostul ministru de Externe al Ucrainei, a făcut un apel la UE şi SUA să susţină Opoziţia. ”Politica de neimplicare a Europei”, susţine el, este ”un act de trădare”.

UPDATE 00:30 Protestatarii au capturat un membru al trupelor Berkut, unitatea de elită a Poliţiei antirevoltă. Un bărbat aflat pe scena de pe Euromaidan le cere manifestanţilor să-l trateze cu respect şi cu demnitate,

UPDATE 00:22 Liderii Opoziţiei Vitali Kliciko şi Arsenii Iaţeniuk aşteaptă de o oră să se întânească cu preşedintele Ianukovici, a declarat pentru BBC Oksana Zinovieva, purtătoare de cuvânt a lui Kliciko.

UPDATE 00:07 Un purtător de cuvânt al liderului Opoziţiei, Vitali Kliciko, spune că acesta se întâlneşte cu preşedintele Viktor Ianukovici, potrivit BBC.

UPDATE 23:50 Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei, a scris pe Twitter că ”UE nu va ezita să ia măsuri împotriva intereselor persoanelor asociate cu violenţa şi represiunea din Ucraina”.

UPDATE 23:40 Preşedintele Ianukovici urmează să se adreseze naţiunii, susţine europarlamentarul pro-guvernamental Hanna Herman. Au existat discuţii cu liderii Opoziţiei, a spus ea, fără să furnizeze alte detalii.

UPDATE 23:35 Manifestanţii au aruncat sticle incendiare înspre două vehicule blindate care se îndreptau spre Piaţa Independenţei, potrivit agenţiei Reuters, citate de BBC.

UPDATE 23:25 CNN anunţă că bilanţul morţilor a ajuns la cel puţin 14 persoane.

UPDATE 23:00 Manifestaţii iau cu asalt sediile administraţiei şi poliţiei din Liov. Protestatarii opoziţiei proeuropene din Ucraina au luat cu asalt, marţi seară, sediile administraţiei regionale şi poliţiei din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează AFP. Aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre în direcţia sediului administraţiei regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistenţă. Ulterior, aproximativ o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţiei regionale.

UPDATE 22:30 Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, le-a cerut protestatarilor să apere tabăra din Piaţa Independenţei. „Nu plecăm nicăieri. Este o insulă a libertăţii şi o vom apăra”, a spus el, potrivit BBC. În ciuda intervenţiei forţelor de ordine, manifestanţii se află încă în stradă.

UPDATE 21:30 Arsenii Iaţeniuc, unul dintre liderii Opoziţiei, a făcut un apel public la preşedintele Ianukovici: „Nu lăsaţi ca Ucraina să devină o ţară înecată de sânge. Retrageţi trupele şi anunţaţi încetarea focului. Apoi vom negocia”, arată CNN.

UPDATE 21:10 Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului. Autorităţile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu pietre şi sticle incendiare. Mai multe corturi ale manifestanţilor au ars.

Forţele de ordine au dat în timpul după amiezii un ultimatum, în care au anunţat că vor interveni în forţă, iar autorităţile le-au cerut femeilor şi copiilor să părăsească piaţa. Aceeaşi cerere a avut-o şi Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, care a reamintit că forţele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieţei Independenţei. „Le cerem femeilor şi copiilor să plece din Piaţa Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forţelor de ordine”, a spus Kliciko.

Traficul a fost întrerupt în cursul zilei de marţi pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar poliţişti antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piaţa din centrul Kievului care a devenit un simbol al mişcării de contestare, ocupată de aproape trei luni, relatează AFP.

Citeşte şi Furie

Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliţiei antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanţi consolidau, de urgenţă, baricade şi smulgeau pavele.

de Iuliana Enache – Mediafax, Valentin Vidu – Mediafax, Mihai Draghici – Mediafax, Raluca ION

Sursa: GÂNDUL

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php