Ieromonahul Savatie Bastovoi despre “Ziua indragostitilor”: “Cred se face propaganda mondiala impotriva casatoriei”

0 391

Parintele-Savatie

– Părinte, pe timpul studentiei dvs, iubirea avea o zi, o sarbatoare?

– Nu.

– S-a schimbat modul de a sărbători iubirea odată cu împrumutarea Valentine”s Day?

– Eu cred că s-a schimbat modul de a înțelege iubirea.

– Pe la mall-uri, prin cluburi de noapte, tinerii fac spectacol din a se casatori pentru o zi… De unde credeti ca vine această dorinţă acerbă a cuplurilor de a se expune, de a se căsători în public, chiar dacă o fac de formă, în această zi?

– Cred că face parte din propaganda mondială împotriva căsătoriei. Acestea sînt scenete penibile menite să arunce în derizoriu ideea de familie și valorile pe care le presupune. Cei care participă la ele trebuie să fie conștient că astfel își bat joc de părinții care i-au născut.

 De ce se prind atat de bine de noi aceste sarbatori straine, cum e si cea a iubirii?

– N-ar fi prins dacă nu ar fi fost finanțate puternic. În aceste sărbători se investesc bani care ar putea salva de la criză sute de guverne din întreaga lume. Și totuși cineva preferă să le investească anume astfel. De ce? Răspunsul la această întrebare tinerii care sînt folosiți astăzi în această manipulare globală îl vor afla peste zece ani. Iar mulți nu-l vor mai afla deloc, pentru că vor deveni victime pentru totdeauna.

 In secolul XXI, oamenii se iubesc altfel decât pe vremea bunicilor noştri? Tehnologiile, ce parte de vina au?

– Odinioară iubirea era un lucru sfînt. Perechea, celălalt, era căutarea și descoperirea vieții. Tehnologiile au aruncat în derizoriu însăși emoția căutării și a întîlnirii. Tînărul de azi are, prin rețelele de socializare, iubirea oferită în formă de marfă. Omul nu trebuie să fie o marfă. Aceasta e ultimul stadiu al decăderii condiției umane.

– Si totusi, se pare ca nimeni nu ne poate scoate din gene dorinta de iubire “până la moarte”, familie, stabilitate. Filmele “de Oscar”, desi mai puţine, mai au la bază iubirea tradiţională, cât va mai dura?

– O vor scoate. Pentru mulți aceste simțăminte nu mai sînt acceptabile și accesibile. Sînt cel puțin cîteva filme de Oscar care au la bază iubirea “netradițională”. Acesta este noul trend. Așteptați cîțiva ani și veți vedea că filmele cu cupluri homosexuale vor fi cel puțin la fel de multe ca cele despre cuplurile tradiționale.

– Va rog sa faceti un portret a lui Romeo si Julieta zilelor noastre, sa-i numim chiar Fat-Frumos si Ileana Cosânzeana, dacă acceptaţi. Cum sunt ei astazi?

– Îmi este destul dacă Romeo este bărbat și Julieta femeie. Dacă Romeo nu a făcut transplant de sex și Julieta nu e travestit, de-acuma e bine, avînd în vedere tendințele lumii în care trăim.

– Va multumescSavatie Bastovoi pentru Studentie.md

valentine

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php