STRIGĂTE DE AJUTOR LA CERNĂUȚI CAPITALA BUCOVINEI ISTORICE: „UE, România, ajutați-ne!”

0 329

Protestele din Ucraina s-au întins vineri în toată jumătatea centrală și vestică a țării, atingând și orașul Cernăuți. La presiunile cancelariilor occidentale, Ianukovici a promis că va modifica legile contestate de Opoziție, scrie Ziarul de Iași.

CernautiManifestanții opoziției ucrainene au atacat vineri administrația regională de la Cernăuți, în vestul țării, în apropiere de granița cu România, iar poliția a intervenit cu gaze lacrimogene. Potrivit AFP, ciocnirile au continuat în tot cursul zilei. De asemenea, președintele Consiliului Regional din Cernăuți a fost rănit când a ieșit în fața protestatarilor.

Consulatul Romaniei de la Cernnauti

Consulatul Romaniei de la Cernnauti

În fața consulatului României de la Cernăuți s-a scandat “UE, România, ajutați-ne!”.

Manifestanții opoziției ucrainene ocupau vineri sediile administrațiilor regionale în patru regiuni din vestul țării, ceea ce duce la extinderea mișcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev.

La Liov, bastion naționalist, 200 de manifestanți și-au petrecut noaptea în sediul administrației regionale, pe care au ocupat-o joi, forțându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de președintele Ianukovici, să-și dea demisia. Ca și la Kiev, unde Piața Independenței și străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanții de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri și saci de nisip în fața sediului administrației.
Guvernatorul a afirmat că demisia sa, semnată sub constrângere, nu este validă. El a sosit vineri dimineață la sediul administrației, dar nu a fost lăsat să intre și a plecat.

четыреlt1

Foto: Asaltul administratiei de Stat din Cernauti

De asemenea, manifestanții au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia “în semn de solidaritate cu acțiunile de la Kiev”. Administrațiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rivne, Ternopil, Hmelnițki, în vestul țării. La Cerkasî, în centrul țării, poliția a reușit să-i alunge pe manifestanții care au atacat joi seara administrația, și a arestat 50 de persoane. La Luțk, în vestul țării, 1.000 de manifestanți s-au adunat în fața administrației regionale pentru a cere demisia guvernatorului.

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a avertizat vineri seară că va utiliza “toate mijloacele” împotriva manifestanților dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziția. El a promis că va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare și va modifica legile contestate de opoziție. Ianukovici a făcut aceste declarații după întrevederea pe care a avut-o cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancțiuni dure pentru participanții la proteste.

Sursa:Timpul.md via Rbnpress.info

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php