Coreea de Nord: unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat.

0 278
Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat, anunţă presa nord-coreeană. FOTO: Reuters.

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat, anunţă presa nord-coreeană. FOTO: Reuters.

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, destituit recent din funcţiile de conducere, a fost executat, joi, după ce în aceeaşi zi a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, potrivit BBC.

Jang Song-thaek, considerat numărul doi în ierarhie, unchiul lui Kim Jong-un, a fost acuzat recent de către autorităţile nord-coreene de comiterea unor „acte criminale”, precum şi de conducerea unei „facţiuni contrarevoluţionare”.

Agenţia de presă din Coreea de Nord a menţionat că Jang Song-thaek a recunoscut în cadrul procesului că a încercat să pregătească o lovitură de stat, din acest motiv fiind executat imediat.

KCNA a mai afirmat despre unchiul lui Kim Jong-un că a fost „mai rău decât un câine”, potrivit BBC.

Jang Song-thaek, eliminat recent din viaţa politică, a deţinut mai multe funcţii importante de conducere în partidul de guvernamant, precum şi în cadrul Comisiei Naţionale de Apărare, organism militar important din Coreea de Nord.

În Statele Unite, Casa Albă a precizat că nu a putut verifica în mod independent informaţia, dar nu are motive să se îndoiască de veridicitatea ei.

„Dacă se confirmă, avem încă un exemplu de brutalitate extremă a regimului nord-coreean. Urmărim evoluţiile din Coreea de Nord, în stransă legătură cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Presa oficială din Coreea de Nord a prezentat săptămâna aceasta imagini cu unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, considerat al doilea om în stat, cum este ridicat de poliţie în timpul unei reuniuni. Jang Song-thaek a fost acuzat de regimul nord-coreean de corupţie şi caracterizat ca fiind afemeiat şi toxicoman.

Analiştii politici descriu eliminarea lui Jang Song-thaek ca fiind o acţiune dintr-un şir mai amplu de transformări, prin care actualul lider nord-coreean, Kim Jong-un, doreşte să-şi demonstreze autoritatea şi independenţa.

Jang Song-thaek s-a născut in 1946. Acesta s-a căsătorit cu sora lui Kim Jong-il în anul 1972. În aceeaşi perioadă se alătură Partidului Muncitorilor din Coreea. Este ales în cadrul Comitetului Central în 1992. Devine marginalizat pentru cel puţin doi ani în 2004. Apoi, în 2011 primeşte un post militar de top sub conducerea lui Kim Jong-un, iar în noiembrie 2013 este eliberat din funcţie.

Sursa: ADEVARUL


Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php