Cine este Daniel Barbu, ministrul demisionar al Culturii

0 414

Politologul Daniel Barbu, ministru al Culturii din 21 decembrie 2012, este specialist în ştiinţe politice, publicist, jurnalist şi a fost consilier al lui Emil Constantinescu şi Crin Antonescu. Pe durata mandatului său ca ministru, a fost criticat pentru susținerea acordată proiectului minier de la Roșia Montană.

Născut în 1957, Daniel Barbu este specialist în ştiinţe politice, publicist, eseist, jurnalist şi profesor al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice. Preşedinte al Institutului de Cercetări al Universităţii Bucureşti şi fost decan al facultăţii, Daniel Barbu a condus revista Realitatea Românească în perioada 1991 – 1992. A fost, de asemenea, consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, între anii 1997 – 1999, şi este autor al mai multor lucrări ştiinţifice în sfera politicii. De asemenea, în vara acestui an, a fost consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.

Barbu a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Capitală – în prezent Colegiul Naţional „Sfântu Sava” – în 1976. În acelaşi an, Uniunea Tineretului Comunist, organizaţia de tineret a Partidului Comunist Român, i-a refuzat accesul la Facultatea de Istorie şi Filosofie şi la Facultatea de Drept. S-a înscris şi a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Artei a Universităţii Cluj-Napoca şi a ocupat ulterior postul de curator al Muzeului Satului din Bucureşti (1980) şi al Muzeului Naţional de Istorie a României (1981 – 1986).

După Revoluţia din 1989, Daniel Barbu a urmat cursuri doctorale în Elveţia, la Universitatea din Fribourg, Facultatea de Teologie, şi a primit o diplomă doctorală din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1991. În 1999, a obţinut doctoratul în filosofie din partea Universităţii din Bucureşti, unde predă, din 1991, la catedra de ştiinţe politice.

Între 1990 – 1991 a fost director al Editurii Meridiane, iar în perioada 1994 – 2000 a fost decan al catedrei de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în perioada 2002 – 2004.

De asemenea, a fost profesor colaborator al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţele Sociale din Paris, al Universităţii La Sapienza din Roma, al Universităţii Naţionale Kapodistrian din Atena, al Universităţii de Stat din Pittsburg, al Universităţii de Stat Jackson din Statele Unite şi al multor alte instituţii de învăţământ.

Daniel Barbu este specialist în istorie comparată a civilizaţiilor europene, ştiinţe politice, modele politice şi sociale de stat, grupuri minoritare şi confesionale în România etc.

Printre volumele pe care le-a scris se numără „Politica pentru barbari” (2005), „Republica absentă. Politică şi societate în România postcomunistă” (2004), „Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească” (2001), „O arheologie constituţională românească. Studii şi documente” (2000), „Şapte teme de politică românească” (1997).

În 2000 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de ofiţer pentru activitatea în învăţământul superior.

La alegerile parlamentare din data de 9 decembrie, Barbu Daniel Constantin a obţinut un mandat de senator de Bucureşti din partea USL (PNL).

Obiecte de artă decorativă de 80.000 de euro

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, datată 1 septembrie 2012, Daniel Barbu deţine mobilă şi pictură europeană din secolele 16-19, precum şi alte obiecte de artă decorativă cu valoarea estimată la circa 80.000 de euro, dobândite prin moştenire sau cumpărare.

De asemenea, Daniel Barbu deţine în coproprietate un apartament de 124 metri pătraţi în Sectorul 1, achiziţionat în 2005, alte drepturi în coproprietate asupra unui apartament de 72 metri pătraţi în Sectorul 1, precum şi un spaţiu comercial de 30 metri pătraţi în Sectorul 4 al Capitalei, moştenit în 2002. Spaţiul comercial respectiv i-a adus, în 2011, un venit de 12.000 de lei prin închirierea către o cooperativă de producţie, în timp ce activitatea de profesor la Universitatea din Bucureşti i-a adus un venit de 56.000 de lei.

În declaraţia de avere a lui Daniel Barbu mai apare menţionat un împrumut bancar de 50.000 de euro, contractat în 2009 pe o durată de 10 ani.

Daniel Barbu, ținta protestatarilor

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost aşteptat, în luna septembrie, în faţa Prefecturii Cluj, de un grup de protestatari care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, care au aruncat cu roşii spre el şi au strigat „Demisia!”.

Acesta a atacat ulterior organizaţiile non-guvernamentale care-i cereau demisia, spunând că acestea încearcă să îşi facă imagine pe seama scandalului creat în jurul proiectului minier de la Roşia Montană.

În luna octombrie, Daniel Barbu a fost huiduit în centrul Capitalei, în fața unui club din Centrul Vechi. El a fost atacat verbal de un grup de manifestanţi împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană. Maşina oficialului a fost avariată, luneta fiind spartă.

Daniel Barbu a înaintat, joi, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Culturii. Informația a fost confirmată de președintele PNL, Crin Antonescu, și premierul Victor Ponta.

sursa: Digi24

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php