Cine erau comuniștii din România interbelică?

13 1.819
Comunisti

Victor Dogaru a publicat pe Facebook un album foto extraordinar cu cîțiva dintre cei cercetați de autorități pentru activități comuniste în România intre anii 1924 și 1935.

Iată mai jos lista acestor „români” care luptau pentru implementarea idealurilor comuniste pe plaiurile mioritice:

 1. Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn)
 2. Bela Iacubovici Robinsohn
 3. Laurențiu Pătrășcanu*
 4. Mihail Roler
 5. Alexandru Nikolschi (născut Boris Grünberg)
 6. Smil Rabinovici
 7. Teodor Luchievici
 8. Mendel Malek
 9. Max Goldstein (familie de 4)
 10. Ion Gheorghe Dragomirescu*
 11. Strul Isdrael zis Feller
 12. Avram Liciu zis Rom*
 13. Avram Aizerman
 14. Bison Rozescu
 15. Smil Bubnovschi
 16. Kahane Burah
 17. Sender Margulius
 18. Melani Ghandzi
 19. Debora Goldstein
 20. Eva Iaroslavski
 21. Julietta Goldstein
 22. Marcus Max
 23. Hirsch Gavrilă
 24. Lodovic Celler
 25. Anatol Creteanu Cresin
 26. Dvoir-Derji Ghendelschi
 27. Meer-Nișa Hincman
 28. Vulah-Funa Haim
 29. Marcus Hoffer
 30. Simon Hers Schvartz
 31. Isac Fruchman
 32. Șeiva Goldstein
 33. Dori Goldstein
 34. Max Goldstein
 35. Nicolae Udrea*

Avem un total de 38 de indivizi (într-o poză apare o familie de patru persoane). Avem numele Max Goldstein de două ori, să zicem că este vorba de același tovarăș. Rămînem cu 37 de tovarăși și tovarășe. Cu (*) am marcat numele românesti pentru că era efortul mai mic, sînt doar patru asemenea nume. Am ceva dubii în privința lui Avram Liciu dar am zis ca poate porecla de „Rom” vine de la român ca pe vremea aia nu există corectitudinea politică din prezent și țiganii nu erau romi. În procente ne dă exact 10,81% români, diferența, adică 89,19%, erau evrei.

Știm că românii erau pe atunci profund anticomuniști. Și cum 89% dintre activiștii comuniști erau evrei ne mai miră oare antisemitismul acelor vremuri? Nu e logic să tragem concluzia că anticomunismul a generat antisemitismul de atunci?

SURSA: Rost

13 Comments
 1. Gelu says

  Lucretiu Patrașcanu a fost casatorit cu Herta Schwamen, evreica, cu care nu a avut copii. De profesie arhitect-scenograf, Herta isi va schimba numele in Elena Patrascanu,

 2. Catalin says

  Nu este logic sa trageti concluzii pripite. Singura logica de aici este ca incitati la antisemitism si ca aveti probleme la etaj. Ce stupizenie.

  1. Florin Dobrescu says

   Stimate domn, nu este vorba de nici un fel de instigare. Este un document istoric, aflat in Arhivele Nationale. Un album al fostei Sigurante, cu comunistii de atunci. Ca majoritatea sunt etnici evrei nu e vina noastra. Ni s-a parut senzational articolul, uluitoare viind proportia covarsitoare a acestor etnici in PCdR. Noi nu afirmam ca toti evreii au fost comunisti, nici ca majoritatea evreilor de atunci ar fi fost comunisti. Dar evident reiese dintr-un document istoric ca majoritatea comunistilor din acea vreme erau evrei. Ceea ce nu e acelas lucru.
   Si nici nu inseamna ca trebuie b;amati evreii in general pt ce faceau unii dintre ei.
   Poate vretis a spuneti ca si documentul e antisemit. Sau si Arhivele Nationale, care-l gazduiesc, sunt antisemite.
   Domnilor, aveti niste paranoi… Vedeti antisemitism si in pat noaptea, cand dorimiti…

   1. dinu says

    sa va spun eu adevarul …evreii erau mai educati si mai destepti si au fost incurajati sa faca politica .
    intr un final cand si alti romani au invatat din mers cum se face politica i au mazilit facand si inscenari judiciare murdare .
    Roamnii s au facut nationalisti ..ca vezi Doamne evreii nu erau de ceatenie Romana .
    Unii imbecili fac o mare confuzie intre catatenie si nationalitate .
    Ei erau cetateni Roamani si au crezut intr un ideal care s a dovedit o utopie .N au facut politica pentru a se imbogatii si multi au murit extrem de saraci .
    Acum politicienii sug tara de milioane de euro si pozitia lor in Parlament este de golan puturos care doarme acolo si noaptea se gandeste cum sa mai fure tara .
    Asta creaza o ” anti………” ca nu se poate spune antiseniti ..antigolani ? cine plateste furturile lor de milioane …Romanu sarac prin taxele si suprataxele trecute prin parlament de aceasta sleahta de golani .
    Asa ca faceti paralele corecte ….

 3. Catalin says

  Palidă încercarea dumneavoastră de a drege busuiocul . ”Nu e logic să tragem concluzia că anticomunismul a generat antisemitismul de atunci ? ” Scrie în document această ultimă frază ? Ați indus deja ideea că anticomunismul de acum generează antisemitism . Nu dați apă la moară celor care au dat legea antilegionară . De fapt nu mai faceți acest joc dublu . Diversiunea asta nu ține .

 4. Ioncelfarademormant says

  Pentru Catalin:Cei care opereaza cu notiunea antisemitism ( -cf DEX -atidudine ostila fata de evrei-iudei semiti din Palestina, adica din neamul lui Iacov cu cele 12 semintii )sa il citeasca mai intai pe Arthur Koester(„Al treisprezecelea trib.Imperiul Khazar si ereditatea sa” Londra 1976); Conform studiului documentat al acestuia, termenul”antisemitism” este un grotesc nonsens intrucat cei persecutati de Hitler, Horthy, sunt cazari mozaici din Caucaz, avand punct comun cu adevaratii evrei semiti doar religia mozaica.
  Este adevarat in zilele noastre a fost recunoscut al 13-lea trib al lui Israel(vezi Christian Hoche „La treizieme tribu d’Israel”)dar acest lucru nu face pe cazari mosaici sa fie si iudei semiti in adevaratul sens al cuvantului.
  O completare la ca a spus autorul articolului : Partidul Socialist din Romania are „tatici” pe Nuham Khatz(alias Dobrogeanu Gherea)- de etnie cazar mozaic si pe Ion Nadejde de etnie tzigan;
  Molotov a declarat ” intr-o natiune cucerita 1/3 din populatie se da din start cu cuceritorul, o treime o omoram si celalta treime ne pupa in fund” Daca planul lui a fost respectat 100% sau aproape de executanti si o treime din dintre romani, cei mai buni, au fost exterminati la Canal si in inchisori ? „Taticii” Holocaustului romanilor din perioada comunista, oare cine or fi ?.

  1. Catalin says

   Tăticii erau părinții celor care ne conduc astăzi , comintern 1 a fost înlocuit de comintern 2 .

 5. Ana says

  Ca evreii au fost promotorii bolsevismului si responsabili pentru instaurarea comunismului e un lucru adevarat, daradevarurile astea se tin sub pres. Insa romanii n-au fost niciodata, ca natie, antisemiti. Lucru la fel de adevarat si tinut sub acelasi pres. Scrierile de atunci -inclusiv ale lui Eminescu – n-au fost indreptate impotriva evreilor pentru ca erau evrei, ci impotriva jidanilor – evrei care faceau averi pe cai ilegale sau inrobindu-i pe romani. E o mare diferenta!

 6. Ana says

  Daca vorbim strict de perioada interbelica, dupa primul razboi mondial evreii au venit masiv in Romania (ma intreb daca asta e din cauza antisemitismului romanesc?!!). Ei cereau toate drepturile „care li se cuveneau” dar nici o obligatie, pentru ca orice obligatie era „antisemitism. Iar puterile centrale au hotarat ca, daca evreii nu primeau drepturi depline in Romania ei nu vor recunoaste Unirea de la 1918. Daca mie mi se pare asta strigator la cer nu inseamna ca sunt antisemit. Si daca imi iubesc tara, nu sunt antisemit. Asta nu inteleg evreii si nici „capetele luminatr” care ne „servesc” acum legea antilegionara si pro-bolsevica.

  1. dinu says

   „striga la cer ” ca strigi bine ….jidanii care robesc pe romani e o idiotenie in capul tau …evreii erau integrati si iubeau Romania ma i mult ca jlobanii din parlament de care vad ca nu te legi .Cu o datorie de 100 miliarde facuta de nu de jidani ca au plecat …ci de romanii tai iubitori de tara …Vai de capul tau ca esti dusa rau ..
   Roamnii in general nu sunt antisemiti dar sunt si idioti ratati care latra la copacul gresit .
   Bill Gates zicea pe bune ..”Nu e vina ta ca te ai nascut sarc dar e vina ta ca nu te ai imbogatit ..” Ana baga la cap …ca daca nu esti in stare ..lasa i pe altii ..

 7. Romanian says

  Karl Marks about his own people: „What is the object of the Jew’s worship in this world? Usury. What is his worldly god? Money.”

  Citat luat din cartea : o lume fără evrei. Scris de comandantul partidului socialist din America, încercând sa spună ca evrei nu ar trebuii să-l urmeze în ideologia comunista. Ce ironic nu?

 8. sandu says

  silviu brucan (nume real saul brukner) impreuna cu evreii lui ilici iovanovici iliescu, neulander petre roman, weissman gelu voican voiculescu au realizat evreolutia din `89 cu ajutorul kgb la ordinul b nai b`rith (creatie Rotschild iar soros omul bun (executant) la toate al Rotschilzilor)pentru distrugerea romaniei si au reusit cu brio, cititi ,,Protocoalele sionului, Cucuveaua cu pene rosii etc.ulterior am avut alti presedinti evrei care sa puna in aplicare protocoalele sionului …cozbici constantinescu, braunovici basescu etc. Valter Roman (tatal lui Petre Roman), ortografiat uneori Walter Roman, născut Ernő Neuländer a militat pentru infiintarea statului independent “Transilvania”. Autor al celebrei sintagme “Dupa noi, vom veni tot noi. Noi nu scriem istoria, noi o cream .Nevasta lui brukner saul (silviu brucan) sidorovici l a condamnat pe ion antonescu iar brucan pe ceausescu deh afacere in familie si cu ,,tribunale ale poporului,,”.
  , Scopul actual al Francmasoneriei este să „rezidească templul lui Solomon”, ceea ce înseamnă, vorbind fără metaforă, să restabilească dominaţia lui Israel asupra tuturor națiilor pământului.J. Bidegain (Le Grand Orient de France, Paris, 1905, p. 186. CbpiihAIbanceffi), fost francmason, spune:
  – „Rasa ovreiască, care e organizată secret şi internaţional, a creat asociaţia secretă şi internaţională a Francmasoneriei, în care toate riturile, formulele şi legendele sunt jidoveşti”
  – „Francmasoneria, care este incontestabil de origine ovreiască, este pentru israeliţi un instrument de acţiune şi de luptă, de care se servesc în mod secret Jidovii, atât de remarcabili prin instinctul lor de dominaţie şi prin ştiinţa lor de a guverna, au creat Francmasoneria ca să înroleze într-însa oameni care, ne-aparţinând neamului lor, se angajează totuşi să-i ajute în faptele lor, să colaboreze cu ei la stabilirea domniei lui Israel printre oameni”.
  „ Evreii isi vor folosi toata influenta si puterea pentru a preveni progresul si prosperitatea tuturor celorlalte natiuni si sunt decisi sa adere catre destinul lor istoric , acela de a cuceri puterea mondiala „Ariel Sharon, fost prim ministru Israel:
  „Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, a declarat la Realitatea TV ca in decembrie 1989 am avut o lovitura de stat militara, reusita partial, si ca aceasta ar fi fost organizata de KGB si CIA. Fostul sef al SRI spune ca datele loviturii de stat se stiau din septembrie ’89.Magureanu spune ca inca din a doua jumatate a anilor ’70 se stia ca succesorul regimului Ceausescu si a lui personal va fi Ion Iliescu si crede ca marginalizarea lui Iliescu din ultima perioada a regimului comunist a fost si din aceasta cauza. FRAGMENT DIN CARTEA ,,CUCUVEAUA CU PENE ROSII,,
  Nota Nr.0023157 din 28 august 1989. Din ascultarea, prin sondaj, a posturilor instalate in actiunea „Cristalul-89” a rezultat ca, in ziua de 23 august a.c.. obiectivul „RABI” a primit vizita evreului gelu voican voiculescu (din motive tehnice va fi numit BAZA1) cu care, dupa ce s-au salutat ceremonios, folosind si formula „salom”, au continuat discutia in limba ebraica (unele expresii au fost amestecate cu idis, iar altele chiar in limba româna):
  RABI: – Mi s-a spus, fiule, ca initierea ta este desavârsita!…
  BAZA1: – Eli, Eli!… Asa cum nimic nu este intâmplator, nimeni nu poate patrunde intreaga taina a protocoalelor inspirate de regele nostru David!…
  RABI: – Priveste si spune-mi ce vezi!… (n.t. Obiectivul impreuna cu musafirul sau, vizioneaza la televizor grandioasa demonstratie a oamenilor muncii prilejuita de sarbatorirea zilei de 23 august).
  BAZA1: – Protocolul secret francmasonic nr.1, RABI: „Oamenii cu instincte murdare sunt mai multi decât cei cu purtari alese; deci, cele mai bune rezultate se obtin conducând oamenii prin violenta si teroare, nu prin discutii academice!”…
  RABI: – Corect!… „Dupa legea naturii, dreptul consta in putere!…”
  BAZA1: – „Libertatea politica este o iluzie, nu un fapt real!… Politica nu are nimic comun cu morala!…” (n.t.: – Rezulta ca interlocutorii citeaza din documentul intitulat „Protocoalele Inteleptilor Sionului” elaborat de Marele Congres Sionist care a avut loc la Basel, in Elvetia, in anul 1897. De aceea, si in continuare, citatele vor fi marcate cu ghilimele).
  RABI: – „Scopul noastru este sa posedam puterea!”… Trebuie distruse religia si autoritatea goimilor!… (n.t. – „Goimi” este un termen zeflemitor folosit de mozaici la adresa crestinilor).
  RABI: – „Scopul noastru este sa posedam puterea!”… Trebuie distruse religia si autoritatea goimilor!… (n.t. – „Goimi” este un termen zeflemitor folosit de mozaici la adresa crestinilor).
  BAZA1: – „Marile calitati populare, sinceritatea si onestitatea, sunt vicii in politica!…”
  RABI: – Nu mai e mult si se implineste un veac de intelepciune!… Nu trebuie sa treaca fara darâmarea crestinitatii!… Spune-mi ce vezi!…
  BAZA1: – Rândurile 2 si 3 din tribuna oficiala!… Protocolul secret francmasonic nr.2: „Administratorii alesi de noi din public, pe baza inclinatiilor lor slugarnice, vor deveni usor niste pioni in jocul nostru, in mâinile specialistilor nostri!…”
  RABI: – Nu fiule!… Abia uitându-te la ei, poti sa vezi ce e in rândul intâi!… Acolo, in mijloc!…
  BAZA1: – Ea! E de-a noastra? E chiar si ea?
  RABI: – Nu trebuie sa te mire nimic!… Afla!
  BAZA1: – Protocolul secret francmasonic nr.11: „Dobitoacele crestine vor fi atrase de noi in armata vizibila a lojilor, pentru a deruta increderea fratilor lor!”…
  RABI: – Asa!…
  BAZA1: – Si, tot in rândul intâi, inca patru oi din turma noastra!
  RABI: – Ai vazut ce trebuia!… Acum, stii!… Poti sa te apleci pe rândul doi!… Ce vezi?
  BAZA1: Protocolul secret francmasonic nr.10: „Vom pune la cale alegerea unor presedinti care au in trecutul lor un pacat ascuns… Frica de destainuiri va face din ei executori devotati ai ordinelor noastre!”… Se respecta Protocolul secret francmasonic nr.11: „Nici intr-un caz nu vom imparti puterea noastra cu ei!…”
  RABI: – Ai dezlegat taina!… „Daca stricam o parte din masina statului, statul se va imbolnavi, ca si corpul uman si va muri!…” BAZA1: – Protocolul secret francmasonic nr.13: „Nevoia pâinii zilnice ii va face pe crestini sa taca si ii va transforma in servitori umili!”…
  RABI: – Toate acestea au fost nascocite de noi dupa un plan politic pe care nimeni nu l-a ghicit timp de lungi secole… A venit vremea sa se implineasca!… Ce vrei? Tâmpiti!… Niste maimute (despre romani), ceva mai evoluate!… Daca nu ne-ar impiedica fantoma Generalului si alti câtiva HOMO SAPIENS, am putea implini mult mai repede testamentul lui RABI!… Pamântul fagaduintei!” (in ROMANIA pentru FRANCMASONI)…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php