ArcelorMittal: Prețul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării

0 395

 

09-atacPrețul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării prețurilor la gaze, a declarat, joi, într-o dezbatere, Ionel Borș – country manager al ArcelorMittal Galați.
„Ordonanța de liberalizare (a prețului la gaze – n.r.) nu a ținut cont de un lucru esențial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producție proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Prețul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, și devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situațiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom”, a reiterat Ionel Borș, potrivit Agerpres. 

Acesta a atras atenția asupra faptului că România nu a făcut nimic pentru a avea o sursă alternativă de gaze în condițiile în care Nabucco, gazele de șist sau gazele din Marea Neagră sunt „o fata morgana”, ele putând fi accesate abia în jurul anilor 2020 – 2025. 

Borș a subliniat că România trebuie să găsească o alternativă la Gazprom, pentru că este „mai periculos ce se va întâmpla după 2014″ iar problema liberalizării prețului la gaze va putea fi rezolvată numai dacă se va lucra în echipă Guvern – patronate. 

”Altfel, vom da vina unul pe celălalt. Ni s-a impus cumva toată treaba asta și trebuie să o rezolvăm cumva. Noi am mers cu două scheme, care au fost verificate de avocați și sunt în armonie cu legislația și au fost luate, cât de cât, în considerație, iar unul dintre argumente a fost acesta, că din 2014 vom depinde în totalitate de Gazprom. În aceste condiții, ni s-a mai cerut să facem un benchmark cu țările vecine – Bulgaria, Ungaria, era firesc să ne mai ceară ceva, dar în două săptămâni vom merge din nou. O să prezentăm un raport și la Guvern. Știu sigur că domnul Niță și, în general, Guvernul ar vrea să rezolve această problemă cumva”, a spus directorul de la combinatul gălățean. 

Borș a explicat că, deși toate țările UE au liberalizat prețurile, fiecare stat și-a păstrat avantajul de competitivitate, cumva. 

”Franța are peste 90% producție de energie la stat. Ei produc energie nucleară. Și ei au fost obligați să liberalizeze. Au liberalizat, dar au creat pentru industrie, pentru marii consumatori și au ținut cumva 85% – 90% din necesarul de energie la un preț stabilit pentru toți marii consumatori. Au lăsat 10% să se plimbe pe piață și, aici, Europa nu a avut ce spune. Germania și-a păstrat avantajul ei de țară, ca și Grecia. Noi, România, avem ceva resurse naturale. Trebuie să ne menținem un avantaj și acesta trebuie făcut în armonie cu legislația europeană. România nu are niciun avantaj – aici trebuie să lucrăm”, a arătat Borș. 

Propunerile cu care industria românească a mers la Bruxelles constau, în mare, fie într-o liberalizare mai lină, care să meargă la fel cu cea pentru populație până în 2018 sau chiar 2020, fie – un al doilea scenariu – să se păstreze avantajul competitivității. 

”Să se creeze un mecanism pe care noi l-a propus ca un fel de copy-paste după ce se întâmplă în Franța, în Germania, și unde DG Competition nu a avut niciun motiv să le refuze și le-au acceptat. Avem posibilitatea să venim cu avocați internaționali și să găsim o schemă în sprijin care să fie în consonanță cu legislația europeană și să salvăm ce este de salvat”, a conchis Ionel Borș. 

Potrivit calendarului de liberalizare, în ceea ce privește prețul pentru gaze naturale pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când prețul reglementat va crește cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie când acesta va urca cu două procente.

Sursa: Curentul, Dan Marin

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php