ALEGERI. Ion Gavrilă Ogoranu, candidat la Camera Deputaților, în 1990

0 260

ALEGERI. Ion Gavrilă Ogoranu, candidat la Camera Deputaților, în 1990

––-Buletinul de vot pentru Camera Deputaților, în județul Alba, la primele alegeri libere, după 50 de ani de dictatură, cu Ion Gavrilă Ogoranu deschizând lista electorală a Uniunii Democrat Creștine.

A fost o primă tentativă a luptătorilor anticomuniști proveniți din Mișcarea Legionară, după deceniile de cruntă represiune, de a participa la viața politică a țării, în cadrul procesului electoral. Din păcate, nu după mult timp, conducerea acestui partid avea să fie confiscată de un grup de foști deținuți politici care i-au eliminat, într-un mod infam, pe cei proveniți din rândurile mișcării legionare. De aceea, în 1993, Gavrilă va participa la o nouă construcție politică, a lor, numită „Totul pentru Țară”, tolerată mult timp de autorități doar cu denumirea de „Pentru Patrie”.Atunci, însă, în 1990, după jumătate se secol de excludere din viața publică, supraviețuitorii Rezistenței anticomuniste trăiau efervescența prezentării în fața publicului românesc. Un public, din păcate, mutilat sufletește de prea lunga noapte comunistă, aclamând frenetic exponenții fostului regim și hulindu-i pe cei ce-și sacrificaseră tinerețile pentru libertatea și demnitatea poporului român. Nu au lipsit și atacurile în presă, un jurnalist din Alba Iulia încercând să-l prezinte pe erou ca pe un veritabil criminal, primind însă de la acesta cuvenita replică. Dar despre asta, într-o pastilă viitoare.

Florin Dobrescu

Sursa: Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Fond: „documente și obiecte personale”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php