Parlamentul din Georgia a trecut peste veto-ul prezidenţial şi a adoptat definitiv legea referitoare la „agenţii străini”

0 256

Parlamentul din Georgia a trecut, marți, peste veto-ul prezidențial și a adoptat definitiv o lege controversată privind “agenţii străini”, în ciuda protestelor de amploare şi a criticilor internaţionale, care au acuzat actul normativ că ar fi de influență rusească, informează The Guardian, citat de News.

Înainte de vot, Şalva Papuaşvili, preşedintele parlamentului georgian, membru al partidului de guvernământ Visul Georgian, a trimis o lungă scrisoare omologilor săi europeni în care apără controversata lege privind „agenţii străini”.

„Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite”, a scris el. „Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine (anexată la scrisoare) – singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor”, a argumentat el.

Votul de marţi, prin care se ignoră obiecţiile formulate de preşedinta ţării, Salome Zourabichvili – ale cărei puteri sunt însă în mare parte ceremoniale -, pregăteşte terenul pentru ca preşedintele Parlamentului să semneze legea în zilele următoare.

Proiectul de lege este criticat pentru…transparența sa. Practic, legea impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”, introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcarea legii, precum şi cerinţe de divulgare a informaţiilor.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, pe care grupurile de opoziţie georgiene l-au numit “legea rusească”, spunând că este inspirat din legislaţia rusă folosită pentru a viza oponenţii Kremlinului lui Vladimir Putin.

Aceste obiecții ignoră faptul că prevederile legii se opun și organizațiilor finanțate de Rusia, afirmă susținătorii proiectului. Guvernul georgian a acuzat ţările occidentale de şantaj din cauza opoziţiei lor faţă de proiectul de lege şi a declarat că acesta este necesar pentru a le împiedica să antreneze Georgia într-un război cu Rusia.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php