Sugestii de amendare a proiectului legii pensiilor pentru stimularea natalității

0 779

Actuala” lege a pensiilor, Legea nr. 127/2019, a cărei intrare în vigoare a fost prorogată în mod repetat, conține prevederi foarte bune, care răsplătesc efortul și dedicarea mamelor, în condițiile crizei demografice dramatice prin care trece țara – ne referim la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care nasc și cresc copii până la împlinirea de către aceștia a vârstei de 16 ani.

În proiectul noii legi a pensiilor, propus spre dezbatere publică de Guvern, sunt prevăzute din păcate perioade mult mai mici de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care nasc și cresc copii, în comparație cu Legea nr. 127/2019.

De asemenea, Legea nr. 127/2019 prevede ca reducerile să se acorde progresiv pentru toate femeile care au dat naștere și au crescut minim 3 copii, fără limită superioară, în timp ce proiectul noii legi acordă beneficiul acesta începând de la primul copil, dar cu spor de beneficiu doar până la al șaptelea copil născut și crescut de femeia beneficiară (adică, reducerea vârstei de pensionare cu un maxim de trei ani și șase luni).

Un alt dezavantaj al proiectului noii legi este acela că prevede o vârstă standard de pensionare pentru femei de 65 de ani, nu de 63, cât prevede Legea nr. 127/2019.

În opinia noastră ar trebui, în beneficiul familiilor românești și conform cu obiectivele programului de guvernare, ca în noua lege a pensiilor:

  • perioadele de reducere a vârstei de pensionare incluse în Legea nr. 127/2019 să fie cel puțin păstrate, adică să fie acordate câte 12 luni pentru fiecare copil, nu 6 luni, și dacă este posibil chiar începând cu primul copil;
  • dreptul de a se pensiona mai devreme să fie diferențiat și pentru femeile cu mai mult de 7 copii;
  • în mod ideal, femeile care au născut și crescut minim 3 copii să primească un spor suplimentar de reducere a vârstei de pensionare, poate cu încă 12 luni, dată fiind contribuția lor suplimentară la redresarea demografică (2,1 copii pentru o femeie fiind rata statistică simplă de înlocuire a populației).

Listă amendamente sugerate (pdf)

ProVita București

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php