10 mai, ULTIMA zi NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

3 5.470

Între 1866-1947,  Ziua națională a României a fost sărbătorită în data de 10 mai. Ulterior, între 1948 și 1989 această zi a fost schimbată, de către comuniști, cu ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de … Iliescu, ziua de 1 decembrie a devenit zi națională și sărbătoare publică în România, ceea ce este valabil până astăzi.

Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus, în ziua de 10 mai 1866, jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a fost cel care a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României.

În data de 14 martie/26 martie 1881 România a devenit, din principat, Regatul României. Pentru a marca importanța acestui eveniment, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai fastuoase serbări din istoria României.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a fost proclamată Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, în locul celei de 10 mai.
Noua zi „națională” s-a numit ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de Frontul Salvării Naționale, a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie ca sărbătoare națională a României. În contextul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie.În această nouă lege nu este precizată nicăieri semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

Legea adoptată în 1990 de Parlamentul dominat de FSN și promulgată de … Iliescu a avut în vedere, pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, tradiție foarte iubită, de altfel, de către români, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie ca sărbătoare națională…

sursa: ActiveNews

3 Comments
 1. Adrian says

  Dacă după 22 Decembrie 1989 , în cursul anului 1990, România redevenea Regatul României cu Regele Mihai I în frunte, dacă 10 Mai redevenea Ziua Națională a Regatului României, Steagul Regatului Român cu NIHIL SINE DEO,
  eu eram un român mândru.
  Așa… populația de moluște care viețuiește orăcăind în spațiul mioritic, nu poate fi numită poporul român.Poporul român a murit demult.

 2. INJECTIA FINALA says

  HRISTOS A INVIAT !

  LA MULTI ANI, INTREGII REDACTII !

  VA ADMIR SI VA IUBESC CA PE NISTE FRATI !

 3. INJECTIA FINALA says

  ARTHUR, REGELE ROMÂNILOR

  Fratele nostru Arthur s’a mutat
  In regatul ursilor, binecuvantat

  Fie’i odihna usoara
  In tara’i solara
  Sa’i multumim ca unui sfant
  Ca a trait pe acest pamant
  C’a suportat bune si rele
  Fugea de rai si de lichele

  Putea sa scape, dar n’a vrut
  S’a lasat cernut si abatut

  Sa’nteleaga tot Românul
  Ca’l asteapta pumnalul si pumnul
  INJECTIA, fara’ncetare
  Pana la moarte si ascultare
  De nu s’o razvrati, va plati
  Cu sclavi si moarte, noapte si zi

  Plecat in divinul azur
  Stiu ca te tangui, Arthur
  Lasat’ai pe fratii tai ursi
  Dar si Românii striviti si mulsi
  Pe care’i iubeai, fara margini
  Ca erau asa buni si darnici

  De asta, s’a lasat rapus
  S’ajunga repede Sus
  Sa ceara Iertare, indurare
  Pentru cei pe care’i iubea
  Cu’nfocare

  Pe chipu’i nobil, un belciug de sange
  Arthur ne previne, ne plange
  M’au ucis, lasii si mincinosii
  Mai cumpliti ca bolsevicii rosii

  Sculati, frati bipezi, fugiti in paduri
  Pregatiti apararea, fiti duri
  Si’n intelepti, ca bunii strabuni
  Ce’au salvat România, de draci si de huni !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php