Biserica autocefală a Kievului preia controlul asupra Lavrei Pecerska, unde se află moaștele Cuvioasei Teodora de la Sihla

0 1.502

Catedrala Adormirea Maicii Domnului și Biserica Trapezei din cadrul Lavrei Pecerska de la Kiev au fost închise la 1 ianuarie 2023, ca urmare a inderdicției de către regimul Zelenski a Bisericii Ortodoxe Ucrainene aflate sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Ca urmare a interdicției, Kievul a instituit o comisie care se ocupă de expulzarea din Marea Lavră a reprezentanților acestei Biserici, scrie Ucrainian News.

Vicarul Catedralei Adormirii Maicii Domnului, mitropolitul Pavel, i-a adresat un apel președintelui Zelenski pentru a nu lua Bisericii Ortodoxe Ucrainene lăcașurile din cadrul Lavrei Pecerska.

Ministerul Culturii și Politicii Informației de la Kiev a recomandat să nu mai fie prelungit contractul cu Biserica Ortodoxă Ucraineană de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei pentru celebra Catedrală și Biserica Trapezei de la Lavra Pecerska.

Ministrul Oleksander Tkacenko a dezmințit însă că ar exista intenția ca Lavra Pecerska să fie transferată către Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală.

Cu toate acestea, primatul Bisericii Autocefale a Kievului, mitropolitul Epifanie, a anunțat că va săvârși liturghia de Crăciun (7 ianuarie, pe stil vechi) în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska.

În urmă cu o lună, serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o percheziție la Lavra Pecerska (foto) pe motivul că acolo, în timpul unei slujbe, s-ar fi intonat imnul „Maica Rusiei”.

Amintim că majoritatea celor aproape 500.000 de români care trăiesc în Ucraina aparțin de Biserica Ucraineană de sub jurisdicția Moscovei, recent interzisă, ceea ce îi pune într-o situație dramatică.

De asemenea, la Lavra Pecerska se află moaștele Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

sursa: ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php