Proiect în Parlamentul Ucrainei: Biserica Ortodoxă Rusă să fie interzisă, proprietățile sale, naționalizate în 48 de ore. Ce vor face parohiile românești din Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei?

0 698

Un proiect de lege privind interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ruse se află în dezbatarea Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), anunță Romanian Global News.

Potrivit sursei citate, dacă proiectul va fi adoptat, toate proprietățile bisericii și ale conducerii acesteia vor fi naționalizate în 48 de ore. Comunitățile religioase, în decurs de 14 zile, își pot schimba subordonarea pentru a-și păstra proprietățile.

În timpul schimbării subordonării comunităților bisericești, Serviciul de Securitate al Ucrainei va examina dacă acestea au cooperat cu ocupanții. Cei responsabili vor fi trași la răspundere.

„Articolul 3 se completează cu al cincilea paragraf, după cum urmează: Pentru protecția siguranței și ordinii publice, activitatea organizațiilor religioase (asociații) este interzisă, fie direct, fie în calitate de componente ale unei alte organizații (asociații) religioase al cărui centru (conducere) se află în afara Ucrainei într-un stat care este recunoscut de lege că a comis o agresiune militară împotriva Ucrainei și/sau a ocupat temporar o parte a teritoriului Ucrainei”, se menționează în proiectul privind modificarea legii referitoare la libertatea de conștiință și a organizațiilor religioase.

Parohiile românești din Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei care țin încă de Biserica Ortodoxă Rusă riscă la rândul lor să-și să fie interzise și să-și piardă propietățile. Acestea au posibilitatea să se alăture Mitropoliei Basarabiei, ca parte a Bisericii Ortodoxe Române, în cazul în care SBU, serviciu secret al Ucrainei nu va face presiuni pentru trecerea acestor parohii românești la Biserica Ortodoxă Ucraineană, notează sursa citată.

Contextul este unul complicat. Pe de o parte, patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a aprobat recent războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Pe de altă parte, avertizează sursa citată, autoritățile române trebuie să monitorizeze cu atenție situația și să reacționeze prompt la orice presiune sau amenințare la adresa preoților și credincioșilor români.

Potrivit Timpul.md, în Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei există cele circa 150 de parohii românești din care țin încă de Biserica Ortodoxă Rusă.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php