Sorin Cîmpeanu vrea „reformă radicală”: Digitalizarea învățământului prin PNRR. Se pune la cale înlocuirea tablei clasice cu tabla digitală „interactivă”

0 1.093

Digitalizarea învățământului este un punct important din proiectul Administrației Prezidențiale numit „România Educată”. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că urmează o „reformă radicală” în învățământ, anunțând acum înlocuirea tablelor clasice (cu cretă) din școli cu table digitale, „inteligente și interactive”

Toate clasele vor fi dotate cu table inteligente, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un briefing de presă la Guvern. În România, sunt peste 138.000 de clase.

O reformă pe care o apreciez ca fiind radicală este aceea a trecerii de la stilul clasic, cu creta pe tablă, la tabla inteligentă, interactivă. Sunt în măsură să vă precizez că este vorba de accesul tehnologiei de ultimă oră, pentru că, fără a dori să intru în detaliu, știți că mai există niște… existau table interactive, care presupuneau existența unui videoproiector și care presupunea un proces foarte complicat de calare în 9 puncte, 16 puncte, 25 de puncte, etc. Nu.

Aceste table interactive pe care le dorim în fiecare clasă din școlile românești nu necesită un proces foarte complicat de utilizare și acele cadre didactice care sunt mai puțin familiarizate încă cu mediul digital vor putea să scrie normal pe acea tablă, exact așa cum scriu și cu creta, având avantajul că ceea ce predau la clasă se poate transfera, știți foarte bine, instantaneu, pe telefoane, tablete, laptopuri pe care le utilizează elevii. Deci, insist asupra acestei reforme, pentru că este o schimbare radicală a școlilor românești.

Pentru laboratoarele de informatică, Ministerul Educației a considerat că trebuie să lase o libertate mult mai mare, deoarece diferența între școli este foarte mare. Sunt școli care au laboratoare de informatică și care vor avea nevoie de finanțare doar pentru completarea sau pentru actualizarea nivelului tehnologic și sunt alte școli care nu au deloc laboratoare de informatică. Prin definirea acestor standarde tehnice de echipare, am intenționat să lăsăm libertate școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul a anunțat miercuri noua structură, radical modificată, a anului școlar. Este vorba despre un experiment educațional, întrucât acest sistem nu a mai fost încercat niciodată. Astfel, anul școlar va avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, „Săptămâna verde”. Se elimină tezele, se scurtează vacanța de Paști pentru a oferi una la toamnă, se elimină structura semestrială/trimestrială și se începe digitalizarea masivă a educației. Testele elevilor nu vor mai fi corectate de către profesorii de la clasă, ci de către alți doi corectori pentru „obiectivitate maximă”.

Unii oameni, care consideră că „orice e vechi e, automat, rău”, aplaudă măsurile adoptate de Minister, spunând că „nu mai putem scrie cu creta ca acum 100 de ani”. Alții, critică vehement digitalizarea de așa natură a întregului sistem de educație. Istoricul și scriitorul Mircea Platon s-a ocupat în mod deosebit de carențele sistemului de educație românesc și perspectivele deloc optimiste ale acestuia, lansând o carte numită „Deșcolarizarea României” și o petiție împotriva digitalizării școlilor românești.

sursa: R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php